Muhalefet partileri, hükümetin ekonomi düzenlemesine tepkili. Gizli faiz artırımına gidildiğini ve Hazine’de olmayan parayla birilerine garanti verildiğini hatırlatan muhalefet, yoksulluğun artacağına işaret etti.

Olmayan parayla garanti verdiler

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gece açıkladığı yeni ekonomi düzenlemesi muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Meclis’te grup toplantısı gerçekleştiren CHP ve HDP, hükümetin gizli faiz artırımına gittiğini, Hazine’de olmayan parayla garanti verdiğini, bu politikaların halkı daha da yoksullaştıracağını ifade etti. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Kabine Toplantısı’nın ardından açıkladığı ‘yeni ekonomi düzenlemesi’ne ilişkin eleştirilerde bulundu. Ülkedeki ekonomik kriz ve devlet kadrolarındaki liyakatsızlığa dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının 13. Cumhurbaşkanı olacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde hayata geçirecekleri ilk uygulamaları da 7 maddede anlattı.


NEREDE DIŞ GÜÇLER?

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle: "Sorunun temeli güvendir. Eğer bir ülkenin vatandaşları kendisini yöneten siyasi otoriteye güven duymuyorsa artık o kişiler o ülkeyi sağlıklı yönetemezler. Var olan iktidar, bir güven ortamı yaratabilir mi? Yaratamaz. Her kafadan bir sesin çıktığı bir yapı içinde güven ortamı oluşturamazsınız. Kıyamet kopardılar dış güçler diye, yeni atanan Hazine Bakanı, dış güçler falan yok, biz bilinçli olarak doları yükseltiyoruz dedi. Önümüzdeki 40 yılı planlayacak stratejiye ihtiyaç var. Yarını göremiyorsanız strateji oluşturamazsınız. Devlette adaleti ve liyakati yok ettiyseniz zaten devleti yönetemez, güven sağlayamazsınız.

Sandığı getirmeleri için her çabayı göstereceğiz. Bu milletin ezilmesine tahammül edemiyoruz. Yağmur gibi zamlara tahammül edemiyoruz. Alın teri dökenin önünü görememesine tahammül edemiyoruz. Bunu anlattığım zaman ‘siz ne yapacaksınız’ sorusu geliyor. Milletin takdiri, Allah’ın izni ile iktidar olduğumuzda, ilk yapacağımız iş; 13. Cumhurbaşkanımız Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı olacak inşallah. Konuşmamda ne dedim, iktidarla millet arasında ciddi güven sorunu var dedim."

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde yapacaklarını ise şöyle özetledi: "İlk yapacağımız iş güveni tesis etmek. Düzenleyici ve denetleyici kurumlara özen göstereceğiz. Belki de 2 gün içinde, CB kararnamesi ile kurulmuş, Fiyat İstikrar Komitesi’ni lağvedeceksiniz. İlk bir hafta içinde, 13. Cumhurbaşkanımız makama oturduğu gün, israfla mücadele genelgesini yayınlayacaktır. Devletin bütün bilgileri vatandaş istediği zaman ulaşabilecek. Döviz garantili ihaleler var. TL’yi pul ettiler. Kendi yandaşlarına dolarla yaptılar. İnsanların torunlarını bile borca sokan bu düzene son vereceğiz. Stratejik planlama teşkilatı kurulacak. Bir devlet kendi planını yapmaz mı? O zaman vatandaşla iktidar arasında güven dolu bir ilişki olur. Bütün arkadaşlarım gittikleri, yerlerde anlatsınlar. İktidara oy verenlere sesleniyorum. Bunlar senin hakkını savunmadı beytulmala el uzattılar biz uzatmayacağız, hakkını savunacağız."

U DÖNÜŞÜ YAPTILAR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise ülkenin her gün bir yeni darbeyle uyandığını vurguladı. Sancar, “Bu darbeler, siyasi oluyor, toplumsal oluyor, ekonomik oluyor ama darbesiz bir gün geçmiyor” dedi. Siyasi iktidarın ancak darbe politikalarıyla ayakta kalabileceğini gördüğünü ve bu yöntemi sonuna kadar kullandığını aktaran Sancar, “Dün gece de yeni bir darbe operasyonu gerçekleşti. Ekonomi konusunda yeni bir model uyguladığını iddia eden siyasi iktidar yeni tedbirler aldığını duyurdu. Dolar, döviz, altın günlerdir olağanüstü bir şekilde yükseliyor, TL ise olağanüstü değer kaybediyor. Bunun temelinde neler yattığını ekonomistler açıklıyor ama iktidar inatla kur politikalarını sürdürüyor” dedi.

İktidarın ekonomi politikalarına dair eleştirilerini dile getiren Sancar, şöyle konuştu: “Yeni ekonomi modelin temeli olarak iddia ettikleri politikaları şimdi yeniden başka kılıflarla hayata geçiriyorlar. Önce yeni ekonomik model ilan ettiler, bu ekonomik modelde ‘kendi tezim, kendi tezim’ diye AKP Genel Başkanı’nın açıkladığı formül büyük sarsıntılara yol açtı ama ‘Asla bundan vazgeçmeyeceğim’ dedi. Ama dün açıklanan tedbirlere baktığımızda pekala bir U dönüşü yaptıklarını görüyoruz. Ne diyordu; ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ o nedenle ‘faizleri indireceğiz ona bağlı olarak enflasyonu düşüreceğiz.’ Ama dün açıklanan tedbirlerde bunun tam tersini yaptıklarını çok rahat görebiliriz.

Neler vaat ettiler? Sonuçlar ne olacak? Diye baktığınızda esas söyledikleri; mevduatı bugün dövize endekslemek dışında ciddi bir adım ve önlem olmadığını görüyoruz. Yani TL’ye bağlı mevduatı şimdi dolara endekslediler. Hani bunlar yerli ve milli olduklarını iddia ediyorlar şimdi ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu. Bunun adı tam mandacılıktır. Bu iktidar bu oyunlarla ülkeyi mandacı bir düzene ve statüye sürüklemektedir.” Haber Merkezi