Olmayan sözleşmeye atıf

Mustafa BİLDİRCİN

AKP’li belediyelerde kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen satın alma işlemlerindeki usulsüzlüklerden bir yenisi daha Sayıştay raporları ile ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2020 yılına yönelik denetimleri kapsamında AKP’li Pursaklar Belediyesi’nin ihale dosyalarını inceleyen Sayıştay denetçileri, doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirilen bazı mal ve hizmet alımlarının sözleşme düzenlenmeden gerçekleştirildiğini fark etti. Sözleşme imzalanmadan gerçekleştirilen satın alımların, “Sanatsal figür yapım işi, heykel yapım işi, duvar yapım işi, yalıtım yapım işi, fayans yapım işi” ve “Simit poğaça alım işi” gibi işler olduğu belirtildi.

CEZA OLANAĞI YOK

Tüm satın alımların belli bir süreyi içerdiğinin altını çizen denetçiler, buna karşın şirketlerle herhangi bir sözleşme imzalanmamasını raporlarına kaydetti. Satın alımın yapıldığı şirketlerle sözleşme imzalamayan idarenin, teknik şartname dosyalarında ise olmayan sözleşmeye atıf yaptığı belirlendi. İncelenen teknik şartnamelerde, “Mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde doğacak aksaklıklar için sözleşmedeki hükümler uygulanır” maddesinin olduğu belirtildi. Denetçiler, sözleşme düzenlenmediği için olası bir aksilik durumunda ceza uygulama olanağının ortadan kalktığını vurgulayarak idareyi uyardı.