İlk depremin ardından yetkililer tarafından ‘evlere girmeyin’ uyarısı yapılmadığı için 9 saat sonraki ikinci depremde birçok yurttaş yaşamını yitirdi.

Ölü sayısını artıran 9 saat
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Maraş Pazarcık’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından merkez üssü Elbistan olan 7,6’lık depremin vurduğu bölgede hasar büyük. İki deprem arasında 9 saatlik bir zaman olmasına rağmen AFAD, belediye ve valilik gibi kurumlar, yetkililer halkı evlerine girmemesi için uyarmadı. İlk depremin ardından deprem toplanma alanında yurttaşlar için çadır kurulmadı, yiyecek içecek dağıtılmadı.

Soğuk havanın da etkisiyle çok sayıda yurttaş evlerine dönmek zorunda kaldı. İlk depremde hafif veya ağır hasar gören evler, 9 saat sonra meydana gelen ikinci depremle yıkıldı. Evlerine giren ve binaların çevresinde bulunan yurttaşlar yaşamını yitirdi veya yaralandı. Enkaz altındakileri kurtarmaya çalışan ekipler ile yurttaşlar da enkaz altında kaldı.

12 Kasım 2022’de ülke genelinde “çök kapan tutun” sloganıyla tatbikat düzenlendi. Tatbikat sırasında yurttaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı. Ancak iki büyük deprem yaşanırken de depremden sonra yurttaşlara uyarı yapılmadı. Hatta telefonlar ve internet çekmediği için yurttaşlar ne yardım isteyebildi ne de yakınlarıyla iletişim kurabildi.

DAHA BÜYÜK YIKIM OLDU

TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Bektaş Tatar ise ikinci depremde büyük bir yıkım yaşandığını ve yurttaşların uyarılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Gün boyunca depremden büyük oranda etkilenen kenti dolaştım. Genel olarak hasar çok büyük, yıkılan bina sayısı fazla. AFAD ve Kızılay’ın yardımları tam olarak ulaşmış değil. Ciddi bir soğuk var. Çadır yok, yemek, su, ekmek yok. İlk depremde 100’ün üzerinde bina yıkıldı kentte. Birinci depremde hasar alan binaların çoğu da ikinci depremde yıkıldı. İkinci depremde yıkım birinci depremden fazla oldu. Bazı insanlar yeniden deprem olmayacağını düşünerek evlerine girdi. Biz de sıkıntı olmayacağını düşündük ve eve geçtik. Evde ikinci depreme yakaladık. Ancak evleri hasar görenlerin bir kısmı da dışarıdaydı. Evlere girilmemesi için bir uyarı yapıldığını duymadım ben. Artçı depremlerle yıkılan binalar oluyor. Bu sabah artçı depremde ağır hasarlı bir bina yıkıldı.”

ÖNLEM ALINMADI

Özellikle ikinci depremde kentin büyük zarar gördüğünü söyleyen Maraş Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İl temsilciliğinden Hasan Özkan, “Kentte halen elektrik yok. Trafik ışıkları bile çalışmıyor, hastane jeneratör ile hizmet veriyor. Özellikle ağır yaralı çok fazla, ölü sayısı da zaman geçtikçe artıyor” dedi. Kaos ortamının kentte hakim olduğunu anlatan Özkan, şöyle devam etti: “Mesela morg tamamen doldu, yemekhane, çamaşırhane dolmuş durumda. İkinci depremin merkez üstü Elbistan. İlk depremde Elbistan Belediyesi ve Kaymakamlık koordinasyon sağlasaydı, ‘sakın evlere girmeyin, barınma ve gıda ihtiyacı karşılayacağınız noktalar oluşturduk’ deselerdi ikinci depremde bu kadar insan ölmeyecekti."