DİyarbakIr Askeri Cezaevi’nde ölüm orucunun 54’üncü gününde 6 Mart 1984 tarihinde yaşamını yitiren Orhan Keskin’i dostları...

ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA

DİyarbakIr Askeri Cezaevi’nde ölüm orucunun 54’üncü gününde 6 Mart 1984 tarihinde yaşamını yitiren Orhan Keskin’i dostları ve sevenleri mezarı başında andı.
Karşıyaka Mezarlığı’nda bir araya gelen Devrimci 78’liler Federasyonu ve Orhan Keskin Kültür Merkezi üyeleri, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Darbeciler halka hesap verecek” şeklinde slogan attılar.
Burada grup adına konuşan Ruşen Sümbüloğlu, “12 Eylül askeri faşist diktatörlüğünün devrimcileri sindirme ve yok etme politikasını en pervasızca uyguladığı, insanlık tarihinin gördüğü en büyük işkence ve kıyımların yaşandığı,  Diyarbakır zindanı baskı ve işkenceleri kadar devrimci direnişin de en militan örneklerine tanık olmuştur. Orhan Keskin ve arkadaşları insanlık onurunu korumak için ölüm orucu başlatmışlardı. Henüz 28 yaşında yaşamını yitiren Orhan’ı bir kez daha saygıyla anıyoruz, onun bize kalan devrimci direniş çizgisini yaşatmak için mücadele ediyoruz” dedi.

‘dİYARBAKIR ZİNDANLARINI UNUTMA!’
Sümbüloğlu şöyle konuştu: “12 Eylül sürecinde cezaevlerinin birer toplama kampına dönüştürülmesi sürecinde 5 yiğit devrimci açlık grevinde yaşamını yitirdi. Ali Erek, Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz  ve Ali Çiçek ardı ardına son nefeslerini verdiler. Onlardan ölüm orucu bayrağını 1984’de direnişin yeni kalesi olan Orhan Keskin ve Cemal Arat aldılar.  Orhan Keskin direnişin 54. gününde 6 Mart 1984’de yaşamını yitirirken,  Cemal Arat ise Orhan’dan birkaç gün sonra öldü. Orhan Keskin ve onun gibi tarihin direnişçileri, emperyalizmin ideolojik, politik ve askeri saldırılarının yaşamın her alanında hissedildiği günümüzde çok daha büyük bir anlam kazanıyorlar. Bu nedenle Diyarbakır zindanlarında aramızdan alınan yüzlerce devrimci genci hiç unutmamalı ve anılarını, mücadelelerini yaşatmalıyız”