Ölüm tarlalarında yaşam savaşı


HABER MERKEZİ

Kullandıkları pestisitlerden zehirlenen tarım çalışanlarının sayısı son 30 yılda dünya genelinde yaklaşık 15 kat arttı, 385 milyona ulaştı. BMC Public Health adlı hakemli dergide yayımlanan yeni bir araştırma, dünya genelindeki pestisit kullanımının sonuçlarına dair tehlikeli bir tabloyu ortaya koydu. 1990’da yıllık yaklaşık 25 milyon olan pestisit zehirlenmesi sayısı, 2020’de 385 milyona yükseldi. Bu yükselişin nedeni, 30 yıl içerisinde pestisit kullanımının dünya genelinde yüzde 81 artmış olması.

Araştırmaya göre, dünyadaki 860 milyon çiftçi ve tarım işçisinin yarısına yakını (yüzde 44’ü) her yıl zehirleniyor. 141 ülkeye ait verilerin incelendiği araştırmada pestisit zehirlenmelerinin yol açtığı ölüm sayısı ise yılda yaklaşık 11 bin olarak veriliyor.

Uluslararası Pestisit Eylem Ağı (PAN International) Koordinatörü Kristin Schafer, “Bu pestisitler, yiyeceklerimizi üretenlerin kabul edilemez şekilde zehirlenmesine; aynı zamanda kanser gibi kronik sağlık etkilerine ve biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi ekolojik zararlara neden oluyor. Bir an önce harekete geçilmeli” açıklamasını yaptı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın başlattığı kampanya ise sürüyor. Kampanyada talepler şöyle sıralanıyor:

1- Tarımda kullanılan 9 etken madde öncelikle ve acilen yasaklansın.

2- Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim için gerekli adımlar atılsın

3- Pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.