Menenjit, rota virüsü, rahim ağzı gibi aşıların fiyatlarının yüksek olması, pek cok kişinin bu aşılara erişimini de engelliyor. Dr. Recep Koç, bu aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ölümcül virüslerin aşıları ateş pahası

Sibel BAHÇETEPE

Yenidoğan bebeklere yapılan menenjit ve rota virüs aşısı ile 12-15 yaş arası genç kızlara yapılan rahim ağzı kanserini önleyen HPV (human papilloma virüsü) aşılarının fiyatları yurttaşları zorluyor. Zorunlu olmayan, ailelerin isteğine bırakılan bu aşılar ise birden fazla doz yapılmalı. Üç aşıyı da çocuklarına yaptırmak isteyen bir aileye 5 ila 7 bin liralık bir maliyet çıkıyor. Uzmanlar, ailelerin bakanlığın aşı takviminde yer alan aşıları mutlaka yaptırması ve ihmal etmemesi gerektiğini vurgularken; ücretli olan bu aşıların da aşı takvimine alınması ve Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılması gerektiğini söylediler.

Halk arasında zehirli ishal olarak da bilinen rota virüsü, özellikle bebek ve çocuklarda ağır geçebiliyor. Kolay bulaşabilen hastalık sıvı kaybı oluşturduğu için ölümcül olabiliyor. Beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan menenjit de epilepsi, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü hatta ölüme neden olabilen bir hastalık olabiliyor.

Yine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı (serviks) kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Hastalığın da aşıyla önlenmesi mümkün.

ZAMLAR FİYATLARI VURDU

Son gelen zamlarla birlikte tek dozu 700 liranın üzerinde olan rota virüsü 2 doz vurulurken; meningokok denen menenjit aşıları da çeşitli firmalara göre 2 ya da 3 doz yapılıyor, ve bir dozun fiyatı 700 ila 900 lira arasında değişiyor. Yine 3 doz yapılması gereken HPV aşısnın da tek dozu 993 lira.

Türk Tabipleri Birliği (TTB)Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Recep Koç, özellikle HPV ve rotavirüsü aşısının ücretsiz olması gerektiğini vurgularken, “Bu üç aşı da ailelerin isteğine bırakılıyor. Örneğin aşı olan bir çocuk rota virüsüne yakalansa bile hastalığı daha hafif geçiriyor, hastanede yatışları kısaltıyor. Rota virüsü yaygın salgına yol açan bir hastalık. Özellikle yenidoğan bebeklerin rota aşısını olmasını tavsiye ediyoruz. Bebeklerde ve çocuklarda ishaller, sıvı kaybına yol açarak ölümcül olabiliyor. Yine rahim ağzı kanserinden koruyan HPV aşısı ile rota virüsü aşısı pek çok ülkede ücretsiz yapılıyor. Bu aşıların maliyeti ülkemizde ne yazık ki aileleri zorluyor” dedi.

Dr. Recep Koç, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ÜyesiDr. Recep Koç, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Üyesi

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Menenjit hastalığının da oldukça ciddi sonuçlarının olduğuna dikkat çeken Koç, şöyle devam etti:

“Menenjit hastalığına yakalanıldığı zaman büyük olasılıkla hasar bırakıyor. Hastaneye yatış süreleri uzuyor, kalıcı izler bırakıyor. Menenjit geçiren bebek ya da çocukta en basit haliyle epilepsi krizleri, felç, kol, bacak ve yürüme sorunları, konuşma bozukluğu olabiliyor. Uzun süren menenjit olaylarında kavrama ve zeka olaylarında kayıplar yaşanıyor, gözlerde probleme yol açabiliyor. Bakanlık bu aşıları firmalardan aldığında daha ucuza temin edebiliyor. Özellikle HPV ve rota virüsü aşısı ücretsiz olmalı.”