Fikirtepe’deki binaların yıkımı yeniden başladı. Asbest tehlikesini önlemek adına herhangi önlem alınmadığı görülen yıkımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor.

Ölümcül yıkım yeniden başladı!

Filiz GAZİ

11 yılı aşkın bir süredir dönüşüm sürecinde olan Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm için yapılan yıkımlar yeniden başladı. Fikirtepe’deki bin 300 binanın yıkım çalışmalarının aralık ayında tamamlanması planlanıyor. Bakanlığın asbest kontrolü yapılmadan yıkacağı 1300 bina halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.

Yıkımın olacağı binalar ile ilgili belgelerin bağlı bulunan belediyelerce verilmesi gerekiyor. Ancak Fikirtepe’deki yıkım Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Kadıköy Belediye’sinden aradığımız yetkili, o alanın yetki belgelerinin Bakanlıkta olduğunu söylüyor. Dolayısıyla kendilerinin konuyla ilgili bilgilendirilmediklerini belirtiyor.

YÜZBİNLERCE İNSAN ETKİLENEBİLİR

Asbest söküm uzmanı Kenan Yıldız, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Şu anda kaç bina yıkıldı bilemiyoruz ama toplamda bin 300 binanın yıkılacağını biliyoruz. Kadıköy gibi insan popülasyonunun çok yoğun olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Fikirtepe hem metrobüs hatlarının hem diğer ulaşım araçlarının yoğun olduğu bir bölge. Doğal olarak yüzbinlerce insanın bu tozlardan etkilenme ihtimali var” diyor.

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Dr. Aslı Odman’nın “Asbest Tehlike Haritası: Ortalık Toz Duman” çalışması Kadıköy’deki asbest tehlikesini ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre, 1950’lerden 1990'lara kadar ciddi miktarda asbest içeren inşaat malzemeleri kullanıldı. Bu yüzden hemen her eski üç binadan biri asbest saçma tehlikesi taşıyor. Yıkım sonrası havaya yayılan asbest tozları, o bölgede yaşayanlar ve çevredekileri kanser riskiyle karşı karşıya bırakıyor.