Ölüme terk ediliyorlar

Filiz Gazi

İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen hukukçular, Adalet Nöbeti’nin 102’inci buluşmasında eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk ile tüm hasta tutukluların durumuna dikkat çekti. Adliye önünde basın açıklaması düzenleyen hukukçuların nöbetine Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği üyeleri olmak üzere çok sayıda avukat katıldı.

ERDEN AYDIN DA ANILDI

Adalet Nöbeti’nde önceki gün hayatını kaybeden Avukat Erden Aydın da anıldı. Nöbette konuşan Av. Mebuse Tekay, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına değindikten sonra bir an önce bu saldırının bitmesi dileğinde bulundu. Aysel Tuğluk’un haksız ve hukuksuz bir şekilde Kandıra 1 No’lu Cezaevi’nde tutulan tutulduğuna dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı da şunları söyledi: “20 yıl önce ölüm cezası yasal olarak kaldırılmıştı ancak şu an fiilen uygulanıyor. Ağır hasta tutuklular bile tek kişilik hücrede tutuluyor. Hapishanede kalmaları olanaksız olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun eliyle çıkmaları engelleniyor. Bu kurum; hâkimleri, meslektaşlarımızı kullanıyor. En son liyakatsiz yeni bir atama yapıldı. Tuğluk hakkında bilimdışı rapor hazırlandı. Bu hepimizin sorunudur. Bu hukuksuz durumu görünür kılmak durumundayız. Çünkü bu sorun toplumsal bir sorundur. ”

HAYSİYET DIŞI CEZA

Barolar Birliği Başkan Yardımcı Gürkan Altun, Tuğluk hakkında hastanenin verdiği rapora işaret etti. Tuğluk’un hakkında 9 hekim tarafından hazırlanan bu raporun ATK tarafından dikkate alınmadığına dikkat çeken Altun “Raporda infazının ertelenmesi gerektiğine dair görüş var. Buna rağmen tahliye edilmemiştir. Anayasa’nın 17’nci maddesi açıktır; herkes yaşama ve maddi ve manevi bütünlüğünü koruma hakkına sahiptir. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz. Kimse insan haysiyetine yaraşmayan bir cezaya tabi tutulamaz” diye konuştu.