HDP'li Semra Güzel, dün akşam saatlerinde zırhlı polis aracının çarparak ağır yaraladığı Efe Tektekin’in durumunu İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu

Ölümlere neden olan zırhlı araçlar Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili, Bağlar’da dün akşam saatlerinde zırhlı polis aracının çarparak ağır yaraladığı Efe Tektekin (6) ile ölümlü kazalara neden olan zırhlı araçlara ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlamasın talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Güzel, zırhlı polis aracının çarparak ağır yaraladığı Tektekin'in sağlık durumuna dikkat çekti. Tektekin’in tedavi edilmek üzere ilk önce kentteki özel bir hastaneye kaldırıldığını, ancak beyin kanaması geçirmesinden kaynaklı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildiğini belirten Güzel, Tektekin’in hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi.

Önergede, zırhlı polis ve askeri araçların çarpması sonucu farklı tarihlerde yaşamını yitirenlere yer veren Güzel önergede, “2016 yılında Dersim’de karşıdan karşıya geçmek isteyen Naciye Özdemir isimli yaşlı kadın panzerin çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. 2017 yılında da Şırnak’ın Silopi ilçesinde bir zırhlı araç bir evin duvarını yıkarak içeriye girmişti ve 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşler uyudukları sırada zırhlı aracın altında hayatlarını kaybetmişlerdi. 2017 yılında bu kez Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir zırhlı araç bir otomobile çarpmıştı ve otomobilin içerisinde bulunan 5 kişilik ailenin hepsi hayatını kaybetmişti” ifadelerine yer verdi.

RAHATSIZLIK UYANDIRIYOR

Diyarbakır ve diğer Kürt illerinde çok fazla sayıda zırhlı aracın bulunduğunu vurgulayan Güzel,önergesinde şunlara dikkat çekti: “Bu zırhlı araçlar özellikle şehir merkezlerinde neredeyse her cadde başında bulunmaktadır. Şehir içinde, trafiğin yoğun olduğu yerlerde dahi hız sınırına uyulmamakta, mahalle arasında ağır araç olmalarına rağmen oldukça hızlı hareket edilmektedir. Ayrıca boş sokaklarda, çocukların oynadığı sokaklarda, alışveriş merkezlerinin önünde, parkların önünde sürekli bekleyen ve dolaşan zırhlı araçlar yurttaşları tedirgin etmekte ve rahatsızlık uyandırmaktadır.”

Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

“Efe Tektekin’in durumuna ilişkin Bakanlığınız durumun aciliyetini de göz önünde bulundurarak herhangi bir soruşturma başlattı mı? Başlatmadıysa ne zaman başlatacaktır?

* Efe Tektekin’e çarpan zırhlı aracı kullanan memur hakkında gözaltı kararı var mıdır? Bahsi geçen memur işine devam mı etmektedir?

* Diyarbakır ve diğer Kürt illerinin şehir merkezlerinde herhangi bir olağanüstü durum söz konusu değilken dahi çok fazla zırhlı aracın olmasının gerekçesi nedir? Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyulmaktadır?

* Zırhlı araçları kullanan görevliler şehir içinde sivil yaşam devam ederken ve herhangi bir olağanüstü durum söz konusu değilken dahi trafik kurallarına neden dikkat etmemektedir?

* Zırhlı araçların daha önce de sebep oldukları ölüm vakaları göz önüne alınarak bu araçların kullanımına dair Bakanlığınız tarafından yapılan bir inceleme var mıdır?

* Can kayıplarına sebebiyet veren ve insanlarda ciddi tedirginlik uyandıran bu araçların şehir merkezlerinde sürekli dolaşmamasını sağlayacak bir düzenlemeniz olacak mıdır?”

MA