Pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 80’e yaklaşırken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Bitir, ölümlerin nedeninin düzensiz ve uzun süreli çalışma olduğunu ifade etti.

Ölümlerin sebebi ihmaller

Yaren Çolak

Covid-19 salgını nedeniyle sağlık emekçilerinin çalışma şartları ağırlaştı. Esnek çalışma saatleriyle çalışan sağlık emekçileri, uzun süreler nöbet tutmaya başladı. Bir yandan Covid-19’la mücadele eden sağlık emekçileri bir yandan da pandemi çalışma koşullarıyla mücadele ediyor. Ayrıca son günlerde vakaların arttığına vurgu yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı ve Ulusal İş Güvenliği ve Sağlığı Federasyonu (UİSFED) Başkanı Op.Dr. Nazan Bitir sağlık emekçilerinin ihmaller neticesinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bitir “Salgın süreci kontrolden çıktı, ne yazık ki ilkbahardaki pandemi günlerini arar olduk. Hastaneler doldu, hatta taştı demek yetersiz kalır. Başta tüm hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları hastanelerde pandemi gereklilikleri olarak son derece tehlikeli ortamlarda ve insan gücünü kat be kat aşan programsız, düzensiz koşullarda çalışıyor ve bu sebeple de ölüyorlar” ifadelerini kullandı.

AKIL DIŞI UYGULAMALAR

Pandemi çalışma koşullarının düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Bitir, “Hekimlerin pandemi çalışma düzenine geçmeleri havuz nöbeti uygulaması ile sağlanmalı, Her 24 saat nöbet sonrası asgari 72 saat dinlenme süresi sağlanmalı ve tüm sağlık çalışanları için benzeri pandemi çalışma düzenleri oluşturulmalıdır. Bir hekimin hem pandemi hastanesi yoğun bakım ve servislerinde görev yaparken, hem de kendi kliniğinde branş hekimliğine ve ameliyat poliklinik vb. hizmetlerine devam etmesi akıldışı bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Sürecin zorluğuna dikkat çeken Bitir, “Kısa bir süre sonra üç beş kuruş değil kilo ile altın bile verseniz çalışabilecek sağlık çalışanı bulamayacaksınız. Artık kötü çalışma koşulları, kötü yönetim ve ihmal sebebiyle ölmek istemiyoruz. Bizi Covid-19 değil, çalışma koşulları öldürüyor”

“Biz hekimler hastamızın sağlığını ve güvenliğini sağlamak adına ant içtik ancak biz sağlık çalışanları ölüyoruz” diyen Bitir şöyle devam etti: “Biz ölünce sizlere şifa verecek kimseyi bulamayacaksınız. İş Sağlığı ve Güvenliği ekipleri ile eğitim ve denetim birimleri tüm ekipmanların dağıtımı kullanımı konusunda sıkı denetim yapmalı ve koşulların hızla pandemi gereklilikleri standartlarına ulaşması temin edilmelidir.”