Antep ve Mardin’de meydana gelen kazalarda yaşamını yitirenler son yolculuğuna uğurlanırken yine önlemsizlik ve ihmalin can aldığı ortaya çıktı. Paramedik Derneği’nden Balcı, “Olay yeri güvenliği ve trafiği yavaşlatacak önlem alınmamış” derken Ulaştırma Uzmanı Akad, denetimsizliğe dikkat çekti.

Ölümün arkasında denetimsizlik var
Antep’te 15 kişi yaşamını yitirdi, 31 kişi yaralandı. (Fotoğraf: AA)

Dilara ŞİMŞEK

Ülke Antep ve Mardin’de meydana gelen trafik kazalarıyla yasa boğuldu. İki kazada toplam 35 kişi yaşamını yitirdi, 57 kişi yaralandı. Mardin Derik’te kazayla ilgili 2 sürücü gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturmalar devam ederken yaşamını yitirenler dün son yolculuğuna uğurlandı. Antep’te 15 kişinin öldüğü, 31 kişinin yaralandığı kaza ile ilgili gözaltına alınan otobüs şoförü Abdulkadir Memiş, ilk ifadesinde, "Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir ekip bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için manevra yapmaya başladım ama kurtaramadım ve otobüs devrildi” dedi.

OLAY YERİ GÜVENLİĞİ SAĞLANMAMIŞ

Paramedik Derneği Yönetim Üyesi Tarık Balcı, Antep’teki kazada can kaybı yaşanmasına neden olan en büyük eksikliğin olay yeri güvenliğinin sağlanmaması olduğuna dikkat çekti. Kazada trafiğin jandarma ve polis ekipleri tarafından tamamen kesilmesi ya da tek şeride düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, “Bu kazada görüyoruz ki jandarma ve polis ekipleri olay yeri güvenliği ve trafik akışının yavaşlamasına dair önlemleri ne yazık ki almamış” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Asayiş ekiplerinin olay yerine varır varmaz yapması gereken şey güvenliği sağlamak. Antep kazasında olay yerinde bulunan meslektaşlarımın aktarımına göre jandarma ekipleri ambulansta önce olay yerine gitmiş fakat ekip yaralının yanında sağlık çalışanlarına yardım etmeye çalışıyor. Biz asayiş ekiplerinden hastayı taşımalarını ya da onları gidip değerlendirmelerini istemiyoruz. İlk görevleri olay yeri güvenliğini sağlamak. Böyle bir kaza varsa ekipleri belli mesafelere işaretler-uyaranlar koymalı. Bazı kazalarda araçta yola yağ, yakıt akabiliyor. Bunlar aktığında seyir çok riskli olduğunda trafik tamamen kesilip ambulans ve itfaiye ekiplerinin ters yönden gelmesi sağlanmalı.”

Tarık Balcı, Paramedik Derneği Yönetim ÜyesiTarık Balcı, Paramedik Derneği Yönetim Üyesi

HIZI ARTIRMAK ÖLÜME DAVETİYE

Kazaların denetimsizlik nedeniyle meydana geldiğini ifade eden Ulaştırma Uzmanı Dr. Murat Akad, şu değerlendirmede bulundu: “İşin bir de teknik bakım denetim boyutu var. Otobüslerin belli bir sınırı aşmaması gerekiyor. Hız sınırını aşmamaları için limiti ölçen cihaz yerleştiriliyor ama o limitörleri pek çok firma sonra çıkarıyor. Sürücülerin yorgunluk durumu, hızlar, kamyonlarda-tırlarda tonaj denetlenmiyor. Karayolu ağırlığının bulunması daha fazla sayıda otobüsün kamyonun tırın trafiğe çıkmasına neden oldu. Genel olarak demiryolu değil karayolu ağırlıklı taşımanın ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha düşündürüyor. O yükler demiryolunda taşınsa bu kaza belki hiç ortaya çıkmayacak.”

Dr. Murat Akad, Ulaştırma UzmanıDr. Murat Akad, Ulaştırma Uzmanı

Akad, otoyollarda artırılan hız limitinin ölümlere davetiye çıkardığı görüşünde: “Otoyollarda hız sınırı otomobiller için yükseltilmişti. Ne olursa olsun hızın yükselmesiyle kaza sayısının arasında doğrudan ilişki var. Daha fazla hız daha fazla kaza,ölüm demek.”

SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Türk Tabipleri Birliği, Twitter hesabından "Facialara yol açan, denetimsizlik ve müdahale sırasında güvenlik önlemlerinin alınmamasıdır. Oysa önlenebilir tüm ölümler cinayettir. Sorumlular hesap vermelidir" ifadelerini paylaştı.

Antep’teki kazada ölen sağlık çalışanları ve muhabirler için tören düzenlendi. (Fotoğraf: AA)Antep’teki kazada ölen sağlık çalışanları ve muhabirler için tören düzenlendi. (Fotoğraf: AA)

***

TIRLAR CENGİZ HOLDİNG’İN İDDİASI

Mardin Derik’te meydana gelen kazanın ardından HDP Sözcüsü Ebru Günay, kaza yapan tırların Cengiz Holding’e ait olduğunu iddia etti. Günay, “Tırlar Cengiz Holding’in tırları. Gerekli tonaj kontrollerinin ve bakımlarının yapılmadığı aslında o tırların sürekli ölüm saçtıklarını herkes biliyor. Sanırım tırlardan birinin taşıdığı şey gübre. Dağılan yükler başka bir kazaya sebebiyet vermiş” ifadelerini kullandı. İddiaların odağındaki Cengiz Holding ise bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Söz konusu araçların Cengiz Holding ile herhangi bir ilişkisi yoktur" denildi. Açıklama şöyle devam etti: "Kazaya karışan araçlar Mardin’deki gübre fabrikamızdan satın alınan ürünlerin nakliyesi için müşterimiz tarafından organize edilen tırlardır. Nakliyecinin temini ve tüm nakliye işlemleri, alıcının sorumluluğunda yapılmıştır. Dolayısıyla bu araçlar bize ait olmadığı gibi, araçların bakım sorumluluğu da bu sürece dahil olan taraflara aittir."

Mardin Derik’te lastiği patlayan tır kalabalığa daldı. (Fotoğraf: DHA)Mardin Derik’te lastiği patlayan tır kalabalığa daldı. (Fotoğraf: DHA)

***

NE OLMUŞTU?

Gaziantep-Nizip otoyolunun 18’inci kilometresinde önceki gün saat 11.00 sıralarında kontrolden çıkan otomobil dere yatağına devrildi. Yoldan geçen sürücülerin ihbarı üzerine kaza yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Bu sırada Urfa’ya giden İHA muhabirleri de kazayı görünce durup olay yerine gitti. Ekiplerin kurtarma çalışması sürerken, kaza yerine yaklaşık 200 metre mesafede Özel Diyarbakır Turizm firmasına ait yolcu otobüsü devrildi. Yan yatan otobüs sürüklenerek itfaiye aracı ile ambulans ve bu sırada bölgede bulunan ekipler ile yurttaşlara çarptı. Kazada 15 kişi yaşamını yitirdi, 31 kişi de yaralandı.

Mardin’in Derik ilçesinde ise Antep’teki kazadan sadece birkaç saat sonra lastiği patlayan tır, başka bir kazaya yardım eden kalabalığın içine daldı. Aralarında çocukların da bulunduğu 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı.