İzmir’de yaşayan müzisyen Erdem Topuz’un yaşamına son verdiği iddia edildi. Topuz’un 11 aydır işsiz olduğu öğrenilirken müzik sektörü salgında en ağır darbeyi alan sektörlerin başında. MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şeşen, “Müzik sektörünün en dibe vurduğu süreç” derken Kültür Sanat-Sen’den Evci, “Kültür Bakanlığı’nın bin liralık yardımının görüntüsü bu” diye konuştu.

Ölümün sorumlusu kim?

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını sürecinin ve kısıtlamaların olumsuz yönde en çok etkilediği sektörlerden birisi de müzik dünyası. Müzisyenler her platformda yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye çalışıyor, geçinebilmek için enstrümanlarını satıyor.

Bazıları ise yaşadıkları sıkıntıya dayanamayarak yaşamına son veriyor. KRT’den Mutluhan Yıldız’ın haberine göre; İzmir Buca’da yaşayan 2 çocuk babası müzisyen Erdem Topuz geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verdi. Erdem Topuz’un yakın arkadaşı Erol Doğu; müzisyenin 11 aydır işsiz olduğunu ve son dönemde ekonomik sıkıntılarının arttığını söyledi.


Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen ve Kültür Sanat-Sen’den Ahmet Rıza Evci konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulundu. Şeşen, müzisyenlerin sorunlarının pandemiyle su yüzüne çıktığını anlattı: “Hep ‘Müzisyenler çok yalnız bırakıldı’ diyoruz ama bu sadece pandemi sürecinde olmadı. Aslında bu sorunlar hep vardı. Çok zor bir süreç. Müzik sektörünün en dibe vurduğu süreç. İntihar eden enstrümanlarını satan arkadaşlarımız oldu. Gencecik insanların intihar etmesi, karamsarlığa düşmesi çok üzücü. Bu mücadeleyi örgütlü bir şekilde sürdürmekte fayda var.”

BİN LİRALIK YARDIMIN GÖRÜNTÜSÜ BU

Sürecin yetkililer tarafından acil ele alınması gerektiğini dile getiren Evci ise devletin sanatçılara elini uzatması gerektiğini vurguladı: “Bizler sanat emekçileri olarak Covid döneminde toplumdaki travmayı giderecek enstrümanlara sahibiz. Ancak Covid ile en önde çarpışacak enstrümanlara sahip değiliz. Bu dönem geçtikten sonra bu travmanın atlatılmasında bizler savaşabiliriz. Dışardaki sanatçı dostlarımızın maalesef çok büyük yardıma ihtiyaçları var. Devletin sosyal devlet olduğunu unutmadan bu insanlara bir an önce elini uzatması gerekiyor. Bu çok acil bir durum. İnsanlar ilk önce elindeki enstrümanları satmaya başladı şimdi de intiharlar başladı. Bunun dönüşü yok.”

“Kültür Bakanlığı’nın bin liralık yardımının görüntüsü bu” diyen Evci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her gün ekranlarda hayatın ne kadar pahalılaştığına dair haberler görüyoruz. Dolayısıyla bu bin liranın çok da yeterli olmadığını, düşünen her kafa anlayacaktır. İnsanlar kira veriyor, fatura veriyor, bakmakla sorumlu olduğu kişiler var. Bu bin lira neye yetecek? Yetmiyor.”