Ölümüne normalleşme korkutuyor

Berkay SAĞOL

CovId-19 salgınında Türkiye’de bir yıla yaklaşırken, 2 Mart itibariyle yeni normalleşme süreci başladı. Süreç kademeli olarak başlatılırken, iller düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldı. Bu sınıflandırmaya göre bölgemizde Balıkesir çok yüksek riskli il kategorisinde yer aldı. İzmir, Muğla ve Kütahya yüksek riskli il olurken, Manisa, Aydın, Denizli ve Afyon orta riskli, Uşak ise düşük riskli il kategorisinde yer aldı.

Çok yüksek riskli il olarak açıklanan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “14 Şubat’ta tablo açıklandığında Balıkesir’de pozitiflik oranı 100 binde 83’tü. Daha sonra 15-21 Şubat’ta 100 binde 92’ye çıktı. En son oluşan tabloda da maalesef 100 binde 142 olarak açıklandı. Bu artışı tek bir sebebe bağlayamayız. Kurallara uyulmuyor ve yeterli denetimler yapılmıyor. Sokaklara kontrolsüz çıkışlar devam ediyor. Burada da bir partinin kongresi yapıldı. Kongrede çok yoğun temaslar oldu. Bunların hepsi birer etken. Alınan kararlarda tutarlılık yok ve suçu vatandaşa yüklemek doğru değil. Tüm ülke çapında 14-28 günlük bir kapanmayla daha normalleşmeye dönebilir. İllerde kontrolsüzlükler olursa düşük riskliler, ortaya, orta riskliler yüksek riske dönüşebilir. Açıklanan kararlar gerçekçi önlemler ve tedbirler değil” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise, “İzmir vaka pozitiflik oranı 100 binde 53,42’ye çıktığını gördük. Bir hafta içinde pozitif vakaların yaklaşık yüzde 25 arttığını görüyoruz. İzmir’de bir hafta içinde yaşanan gelişmelerin bu oranda bir vaka artışına sebep olduğunu düşünüyoruz. Yeni normalleşme sürecinde alınan gevşetilme kararlarında, hangi kriterlerin göz önüne alındığı kapsamlı şekilde paylaşılmalı. Bu kararlarda en önemli etkenin vaka sayıları olduğunu biliyoruz. Ne kadar çok test yapılırsa vaka sayısı o kadar artar. Tüm Türkiye ve İzmir’de yapılan test sayılarının aralık ayına göre oldukça düşük olduğunu görüyoruz. 200 bin test yapılırken, bu sayı şimdi yaklaşık 100-120 bin civarına düşmüş durumda. Test sayısı arttırılırsa daha gerçekçi vaka sayıları saptanacaktır. İller bazında risk grupları belirlenirken sadece vaka sayıları değil, test sayıları ve test pozitiflikleri önemli. Bir il için hem yüksek riskli denip hem de bir takım gevşeme kararları alınıyorsa, bu kararların alınmasındaki kriterlerin daha detaylı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir” dedi.

Orta riskli il olan Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran da, “Vaka sayıları son dönemde ciddi anlamda düştü. Manisa’nın normalleşecek illerden biri olduğunu tahmin ediyorduk. Bizde o yüzden Haziran’daki hataların tekrar yaşanmaması ve vakaların tekrar artmaması için kademeli, kontrollü normalleşme tavsiye ediyorduk. Pandemide daha çok toplu organizasyonların, son dönemde yaşanan kongrelerin ve cenaze organizasyonlarının sıkıntı yarattığını düşünüyoruz. Bunların kısıtlamalar altında tutulması gerekiyor. Esnafların ekonomik kaybını karşılayacağı bir destek verilmedi. Şimdi açıklanan normalleşme, herkes için bir miktar nefes alma olarak görülebilir. Tekrar bir vaka artışını ülkenin de halkın da kaldıracak durumu yok. Sağlam bir normalleşmenin ancak yeteri kadar bir aşılamayla olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BÖLGEMİZDEKİ İLLERE GÖRE 100 BİNDE POZİTİF VAKA SAYISI

olumune-normallesme-korkutuyor-848889-1.