Omicron baskın hale gelecek

HABER MERKEZİ

Covid-19’un yeni varyantı Omicron hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), Omicron’a ilişkin yeni bir uyarı geldi. Delta varyantından daha hızlı yayıldığı yönünde uyarıda bulunan DSÖ Genel Drektörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, varyantın aşılanmış veya daha önce Covid-19 olmuş kişilere de bulaştığını vurguladı. Ghebreyesus, artan vakalar nedeniyle dünya genelinde Noel ve yılbaşı tatil ve kutlamalarını iptal etme çağrısı yaptı.


ABD’DE İLK ÖLÜM

ABD'de Omicron varyantından ilk can kaybının Teksas eyaletine bağlı Harris County'de yaşandığı bildirildi. Harris County Yargıcı Lina Hidalgo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada hayatını kaybeden erkek hastanın 50'li yaşlarda ve aşısız olduğu bilgisini paylaştı. Sağlık yetkilileri, Omicron'un ülkede baskın varyant haline geldiğini açıkladı.

Öte yandan Yeni Zelanda’da, 5-11 yaş çocuklara 17 Ocak 2022’den itibaren Covid-19 aşısı vurulmaya başlanacak. Covid-19'la Mücadele Bakanı Chris Hipkins, son vakaların yüzde 24'ünün 11 yaş ve altındakilerden oluştuğunu kaydetti.

omicron-baskin-hale-gelecek-958368-1.

***

Varyantlara karşı tek çare aşı

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Yönetim Kurulu olarak yaptıkları haftalık toplantıda pandemide halkın yorulduğunu ancak virüsün mutasyon geçirmeye devam ettiğini belirterek aşıların tamamlanması uyarısında bulundu. Adana’nın Türkiye genelinde vaka sayısı oldukça artan illerden biri olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu kaydetti. Menteş, pandemiden dolayı toplumun çok yorulduğunu ama virüsün her geçirdiği mutasyonda daha bulaşıcı olduğunu ifade etti: “Türkiye’de birkaç kişide görüldü ama önümüzdeki günlerde bütün varyantların Omicron olma ihtimali var. Bu nedenle aşı sırası gelenlerin mutlaka aşılanması gerekli. Şu an için mRNA aşılarının bu varyanttan da koruduğunu düşünüyoruz.”