Omicron varyantının etkisi yeni yılla birlikte iyice kendini gösterdi. Hastanelerde uzun PCR test kuyrukları oluştu, başvurular 6-7 kat arttı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, hâlâ önlem alınmadığına dikkat çekti.

Omicron fırtınası kuyrukları uzattı

Berkay SAĞOL

Omicron varyantının hızla yayılmasıyla ülkede vaka sayıları endişe verici boyutlara ulaştı. Türkiye’de günlük vaka sayısı 28 Nisan’dan yaklaşık 8 ay sonra ilk kez 40 binin üstüne çıktı ve 3 Ocak’ta 44 bin 869 olarak açıklandı. Böylece 20 Aralık’ta 18 bin 762 olan vaka sayısı, 2 haftada 2 katın üstünde arttı.

Covid-19 testlerinin pozitiflik oranında da ciddi bir artış yaşandı. 20 Aralık’ta yüzde 5,34 olan test pozitiflik oranı, 3 Ocak itibariyle yüzde 12,16’ya yükseldi. Artan Covid-19 vakaları sonrası birçok ilde Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığını öğrenmek için test yaptırmak isteyen yurttaşlar, devlet hastanelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.


Bu illerden biri de İzmir. İzmir’deki devlet hastanelerine geçtiğimiz aylarda PCR testi için başvuran yurttaşların sayısı günlük 200’lere kadar düşmüştü. Bugünlerde ise başvuru sayıları 6-7 kat artmış durumda. Gaziemir Devlet Hastanesi’nde günlük bin 400’ün üzerinde test başvurusu yapılıyor. Alsancak Devlet Hastanesi’ne yaklaşık 800 kişi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne yaklaşık bin 400 kişi, Ege Üniversitesi Hastanesi’ne ise yaklaşık 1500 kişi her gün PCR testi için başvuruyor. Gün içinde hastanede test için bekleyen hasta sayısı 300’lere kadar çıkıyor.

Aydın’da da durum çok farklı değil. Atatürk Devlet Hastanesi’nde günlük 100’lere kadar düşen test başvuru sayısı yeniden 600’lere çıkmış durumda.

‘HASTA DEĞİLSEM BİLE BURADA OLACAĞIM’

Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde test için kuyrukta bekleyen bir yurttaş, "Boğaz, baş ve eklem ağrısı şikâyetleriyle test olmaya geldim. Kayıt kuyruğu, test kuyruğu derken 40 dakikadır bekliyorum. Bu işlemlerin tamamı kapalı alanda oluyor. Hasta değilsem bile bu ortamda 40 dakika beklediğim için virüs kapacağım" dedi.

Gaziemir Devlet Hastanesi’nde kuyruk bekleyen bir yurttaş ise, "Önümde neredeyse 150 kişi var. Sıranın bana gelmesi belki 1 saat sürecek. Kuyruk uzun olduğu için beklemeden gidenler oldu. O insanlar pozitifse ve kuyruktan dolayı test olmadıysa bunun sorumlusu kim olacak?" diye konuştu.

omicron-firtinasi-kuyruklari-uzatti-963672-1.
Gaziemir Devlet Hastanesi



‘MAHALLELERE TEST MERKEZLERİ KURULMALI’

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Omicron varyantı önceki varyantlara göre görülmemiş bir hızla yayılıyor. Omicron’un baskın varyant olacağı ve vakaların artacağı biliniyordu ve bu yaşananlar sürpriz olmadı; ancak hâlâ mevcut duruma dair herhangi bir önlem alınmadı. Son günlerde hastanelerde test kuyrukları sürekli artarak uzuyor" ifadelerini kullandı.

PCR örnek alma merkezlerinin çoğaltılması gerektiğini belirten Op. Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece hastanelerde test yapılıyor olması bu duruma yol açıyor. Lokal olarak semtlere ve mahallelere test için merkezler kurulabilir. Test ve aşı yerleri bazı hastanelerde aynı ortamda olduğu için bu durum aşı olmaya giden yurttaşları endişelendiriyor. Var olan bazı çekinceler daha da artıyor. Test sayılarının artması pozitif vakaların çabuk tespit edilmesi açısından önemli; ancak insanlar şu anda oluşan uzun kuyruklardan dolayı test yaptırmak istemiyor ve hastanelerden geri dönüyor. İnsanların birkaç aktarma yaparak gideceği hastanelerden ziyade mahallelere test merkezleri kurulursa bu sorunun çözümü için somut bir adım atılmış olur."

***

En geç şubatta baskın olacak

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, DHA’ya yaptığı açıklamada, "Omicron’un ocak ayının son haftası veya şubat ayının ilk 2 haftasında baskın varyant haline gelme ihtimali yüksek” dedi. Önümüzdeki 1 aylık süreçte, ayaktan hasta grubunda ciddi bir tırmanış olacağını söyleyen Şener, “Bununla beraber polikliniklerde yığılma olacağını düşünüyorum. Vaka sayılarının tırmanışını tamamen durdurmak mümkün gibi görünmüyor" diye konuştu.