Ülkede haftalık vaka sayısı iki katına çıkarken, günlük ortalama pozitif vaka sayısı tekrar 16 binlere kadar yükseldi. TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Dr. Nasır Nesanır, eksik doz aşıların yapılması uyarısında bulundu.

Omicron’un alt varyantlarını yaşıyoruz

Berkay SAĞOL

Türkiye’nin 4-10 Temmuz 2022 tarihlerini kapsayan haftalık Covid-19 vaka tablosu açıklandı. Buna göre 117 bin 95 yeni vaka tespit edilirken, 31 kişi hayatını kaybetti. Bir önceki hafta 57 bin 113 kişinin Covid-19’a yakalandığı açıklanırken, pozitif vaka sayısı 1 haftada iki katına çıktı. Verilere göre günlük ortalama 16 bin kişinin testi pozitif çıkıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı ve Pandemi Çalışma Grubu’ndan Dr. Nasır Nesanır, “Omicron’un alt varyantlarını yaşıyoruz ve salgında yeni bir pikin içindeyiz. Eksik doz aşılar mutlaka tamamlanmalı” dedi.

Dr. Nesanır, yaşanan vaka artışını BirGün’e değerlendirdi. Uzm. Dr. Nesanır, “6 hafta önce haftalık vaka sayısı 6 bin civarındaydı, şu anda geldiğimiz noktada haftalık vaka sayısı 117 binin üzerine çıktı. Çok ciddi bir artış var ve yeni bir Covid-19 pik dalgasının içinde olduğumuzu net bir şekilde söyleyebiliriz. Şu anda Omicron varyantının alt varyantları olan BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının etkisini yaşıyoruz. Türkiye’de pozitif çıkan vakalara yeterli varyant analizi yapılmıyor ancak biz dünyaya baktığımızda artışın sebebinin bu olduğunu tahmin ediyoruz. Bayramda çok ciddi bir hareketlilik yaşandı ve virüs şu anda her yerde. Herkesin maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle kapalı ortamlarda ve toplu taşımalarda maske takılmalı” dedi.

Vaka sayılarındaki artışın ölüm sayılarına henüz yansımadığını belirten Nesanır, “Türkiye’de toplum salgının başından bu yana kontrollü veya kontrolsüz bir şekilde sürü bağışıklığına tabi tutuldu. Toplumum çoğu enfeksiyon kaptı bir kısmı ise aşılandı. Bu sayede yeni varyantlarda ölüm engelleniyor. Yani yeni varyantlarda hastalığı kapma oranı çok yüksek ama vücutta antikor varsa hastaneye, yoğun bakıma yatırma ve öldürme oranı düşük” diye konuştu.

‘HATIRLATMA DOZU ŞART’

Ölenlerin çoğunun aşısız veya eksik doz aşılı olduğuna dikkat çeken Nesanır, şunları dile getirdi:

“Sağlık Bakanlığı çok hızlı bir şekilde eksik kaldığı alanı kapatmalı yani aşı kampanyası düzenleyerek sonbahara hazırlık yapmalı. Hastaneye yatışları ve ölümleri engellemek istiyorsak bunu yapmalıyız. Eksik doz aşıları olanlar tamamlamalı, hatırlatma dozu için sırası gelenler hatırlatma dozu aşılarını olmalı. Virüs sürekli mutasyona uğradığı için hatırlatma dozu olmamız gerekiyor. Hatırlatma dozu bilimseldir ve şu anda elimizde olan veriler hatırlatma dozu olan kişilerin hastalığı daha hafif geçirdiğini gösteriyor.”

‘İKİ KİŞİDEN BİRİNİN SONUCU POZİTİF’

TTB'nin aile hekimleriyle yaptığı ankete göre ise Covid-19 vaka sayıları, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayılardan en az iki kat fazla. Artan vaka sayıları sonrası koronavirüse ilişkin Halk TV'de açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Biz maalesef 5 dalga yaşadık 5 dalgada da vakalar azalırken 'salgın bitti' diye sevinip bütün önlemleri kaldırdık. Şu anda da 6. dalgada vaka sayılarının arttığı dönemdeyiz" dedi. Ceyhan, "Vaka sayısı iki katı falan değil, vaka sayısı en az 40 katı" iddiasında bulundu. Ceyhan, günlük vaka sayımız salgının başından beri en yüksek noktada olduğunu kaydetti. Mezopotamya Ajansı'na konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan ise Diyarbakır'da Covid-19 vaka sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu belirterek, kentte, test yaptıran iki kişiden birinin test sonucunun pozitif çıktığını kaydetti.