Omicron varyantına karşı hekimlerden yılbaşı uyarısı

HABER MERKEZİ

Koronavirüsün Omicron varyantı tüm hızıyla yayılırken birçok ülke Noel tatili ve yılbaşı öncesi çeşitli önlemler aldı. Kapalı alanlarda ve toplu eğlence mekânlarında virüsün yayılmaması için kısıtlamalara gidildi, birçok toplu etkinlik ve kutlama iptal edildi. Türkiye’de ise hiçbir önlem ya da kısıtlama söz konusu değil. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada, yılbaşında herhangi bir kısıtlama ya da kapanma planlamasının olmadığını belirterek, “Herkesin kısıtlaması veya kontrolünü kendisinin yapabileceğine inanıyorum” dedi.

Bu durum uzmanları endişelendiriyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, AA’ya yaptığı açıklamada, yılbaşında kapalı alanlarda ve toplu eğlence mekânlarında vakit geçirmemeleri için yurttaşlara çağrı yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Türkiye’nin kalabalık illerinde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlasının Omicron olduğu’ yönündeki açıklamasını hatırlatan Şener, “Omicron varyantının ülkemizde yaygınlaşmaması için özellikle yılbaşı tatili kısa dönemli de olsa bizim için bir sınav. Bu sınavı başarıyla atlatırsak varyantın Türkiye’de yaygınlaşmasını geciktirebiliriz” dedi. Omicron varyantının diğer varyantlara göre 70 kat daha hızlı yayıldığını, yurttaşların bunu unutmaması gerektiğini dile getiren Şener, şunları da kaydetti: “Gelecek birkaç aylık süreç, Omicron’la mücadelede önem taşıyor. Bu periyodun ilk başı yılbaşı ve yılbaşı tatili denilebilir. Özellikle tüm dünyada Noel arifesinde tatiller başladığı zaman, kapalı alanlarda ve kapalı eğlence alanlarında kısıtlamalar başladı. Ülkemizde bir kısıtlama yok ama biz evlerde kendi çekirdek ailemizle vakit geçirmeyi tavsiye ediyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Omicron varyantının hızlı ve baskın bir şekilde yayılma potansiyeli var.”

ACİLEN AŞI KAMPANYASI

TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan da Delta kadar ölümcül olmasa da Omicron varyantının da ölümle sonuçlanma riski taşıdığını vurguladı. Doğan, Omicron’a karşı devletin acil yapması gerekenleri şöyle sıraladı: “Aşı mülkiyetine son verilmesi, aşı kampanyası düzenlenmesi, aşı yaşının 5’e düşürülmesi, riskli ortamlarda çalışanlar için FFP2 ve FFP3 maskelerinin ücretsiz dağıtılması.