Sağlık Bakanı Koca, “Artan vaka sayıları sizi ürkütmesin” dese de hastanelerdeki durum vahim. TTB Genel Sekreteri Bulut, “Dünya tarama testleri ve filyasyondan vazgeçti. Kapitalizm Omicron’a teslim oldu” dedi.

Omicron varyantına teslim oldular

HABER MERKEZİ

Covid-19 vakaları sayıları her geçen gün hızlar tırmanıyor, birçok kentte yoğun bakımlar ve Covid-19 servisleri hızla doluyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre günlük vakalar sayıları neredeyse 100 bine dayandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın “Artan vaka sayıları sizi ürkütmesin…” şeklindeki açıklamasına da tepkiler dinmiyor.

Bakan Koca, dün il bazında her 100 bin nüfusa karşılık gelen Covid-19 vaka sayılarının yer aldığı haritayı paylaştı. Buna göre, vaka sayısı 100 bin kişide 1245,73 ile İstanbul, ülke genelinde vaka yoğunluğu en fazla şehir oldu. Her 100 bin kişideki vaka sayısı, İzmir'de 729,81, Ankara'da 725,62 olarak kayıtlara geçti. Bakan Koca, vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilin, Erzurum, Bursa, Çankırı, Yalova, Erzincan, Uşak, Batman, Elazığ, Siirt, Bayburt olduğunu bildirdi.

TEDİRGİN EDEN TABLO

Bilim Akademisi tarafından açıklanan tabloya göre ise İstanbul'da geçen hafta 747 (yüzde 43) fazladan ölüm gerçekleşti. Yani İstanbul'da pandemi öncesi normalde günde ortalama 246 kişi ölürken, bu sayı geçen hafta 352'ye çıktı. Her gün 106 kişi fazladan öldü.

EN KÖTÜ DÖNEM

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına tepki gösteren ve salgında son durumu değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da BirGün’e yaptığı açıklamada, “Günlük vaka sayılarında kritik eşik 100-110 bindir. Omikron varyantına karşı tüm dünyada tarama testleri ve filyasyondan vazgeçildi. Kapitalizm Omicran’a teslim oldu. İşçiler işe gitsin istiyorlar… Ülkeler iş gücü kaybı olmasın istiyor. Ancak böylece bulaş daha da artıyor. Pandeminin en kötü yönetimin dönemine geldik. Sürü bağışıklığını sürü yaralanmasına çevirdiler. Toplumsal bağışıklık toplumsal yaralanmaya dönüştürdüler” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIMLAR DOLU

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da kentte tablonun vahim olduğunu söyledi. Çamlı, yaptığı açıklamada, İzmir'deki devlet hastanelerinin pandemi ve yoğun bakım servislerinde boş yer kalmadığını bildirdi. Acil servis yoğun bakım ünitelerinin bile dolu olduğunu belirten Çamlı, “Son bir aydır İzmir'de vaka sayıları 10 katı aşan şekilde artış gösteriyor. Bütün hastanelerin yoğun bakımlarında boş yer kalmadı. Hatta acil servis yoğun bakım üniteleri de doldu. Acil servislerde yoğun bakım sırası bekleyen çok sayıda hastamız var. Yeni pandemi ve yoğun bakım servisleri açılıyor, buna rağmen gene de yetmiyor. Çünkü çok ciddi vaka sayıları ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.