Haftalık Covid-19 vaka sayısının en çok arttığı üç il Rize, Isparta ve Artvin. Bu illerde görev yapan hekimler, artışı Omicron’a bağlıyor. Hekimler servislerin dolduğunu, hastaların çoğunun tam aşılı olmadığını söylüyor.

Omicron yayılıyor, servisler doluyor

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün illere göre her 100 bin nüfusa karşılık gelen Covid-19 sayılarının yer aldığı haritayı paylaştı. Buna göre, 11-17 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 22 ilde vaka sayısı artarken 59 ilde azaldı. Vaka sayısının en yüksek olduğu iller Çanakkale, Kırklareli, Ordu; en düşük olduğu iller ise Van, Hakkari, Muş olarak sıralandı.


Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan üç il ise Rize, Isparta ve Artvin oldu. Bu üç il, bir önceki hafta da vakaların en çok arttığı iller arasındaydı. Rize’de haftalık vaka sayısı 100 binde 198,34’ten 254,10’a yükselirken, Isparta’da 163,39’dan 205,99’a, Artvin’de ise 217,70’ten 241,89’a çıktı.
Bu üç ilden uzmanlarla vaka artışının nedenlerini, illerdeki hastanelerin durumunu ve acilen yapılması gerekenleri konuştuk. Hekimler, bu artışının nedeninin hızla yayılan Omicron varyantı olduğu görüşünde. Hastanelere başvuruların arttığını belirten hekimler, acilen önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

SERVİSLER ÇOK YOĞUN

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nermin Karahan, Isparta’daki Covid-19 servislerinde ciddi yoğunluk olduğunu söyledi. Karahan, servislere başvurularda ve yatan hasta sayısında artış yaşandığını belirtti ve ekledi: “Pozitif vakaların birçoğu orta yaşlarda ve aşısız hastalar. Aşılı olup Covid’e yakalananlar ise yalnızca Sinovac olan kişiler veya BionTech’in hatırlatma dozunu olmayan kişiler. Yeni vakaların birçoğunun Omicron varyantı olduğunu düşünüyoruz.” Isparta için bundan sonra çok riskli bir döneme girildiğini ifade eden Karahan, “Şehir nüfusunun yaklaşık 3’te 1’i öğrenci ve bu nedenle hastalık daha hızlı yayılıyor. Eğer Omicron varyantına karşı önlem alınacaksa Isparta ilk önlem alınacak şehirlerden olmalı” dedi.

TEST YAPTIRMIYORLAR

SES Artvin Şube Eşbaşkanı Dr. Serhan Safatlı, okullarda durumun kötüye gittiğine dikkat çekerek, “Öğrenci ve öğretmenlerdeki pozitiflik oranı arttı. Hastalığa yakalananların yaş ortalaması düşmüş durumda” diye konuştu. Aşılama hızında da düşüş olduğunu kaydeden Safatlı, “Sağlık Bakanlığı önlemleri iyice gevşettiği için insanlar salgın yokmuş gibi davranıyor. Yoğun bakımlar ile servislerde şu an için yoğunluk yok; ancak poliklinikler ve aile hekimliklerinde ciddi kalabalıklar var. İnsanlar gribal enfeksiyon şikâyetiyle başvuruyorlar ama test yaptırsa birçoğunun sonucu pozitif çıkacak. Bu vakaların çoğu Omicron varyantı olabilir. İnsanların test yaptırmaktan korkmaması lazım. Kentteki günlük test sayısının da artması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIMLAR DOLU

Rize’de ismini vermek istemeyen SES üyesi bir sağlık emekçisi ise yoğun bakımların doluluk oranının yüzde 80’e ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Poliklinik ve servislere başvurular ciddi oranda arttı. Hafta sonu Rize’de bir festival yapıldı ve ortaya çıkan görüntülerden sonra biz 3-4 gün içinde pozitif vakaların daha çok artacağını düşünüyoruz. Hastanelere daha çok hatırlatma dozunu olmayan kişiler başvuruyor. Pozitif vakaların özellikle son dönemde genç nüfus arasında daha çok arttığını söyleyebiliriz.”