Omuz omuza kutlama
Fotoğraf: BirGün

Kültür Sanat Servisi

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. 

Bu yılın Onur Ödülü sahibi usta sanatçı Tilbe Saran’a ödülünü Fırat Tanış verdi. Saran, Nâzım Hikmet’in Duvar isimli şiirinden bir bölümü okudu ve “Bugün yarına çıkar, yarın bugünü yıkar ve bu durmadan akar, akar... Biz bugünün kahramanı, yarının münadisiyiz. Bu durmadan akan, yıkıp yapan akışın çizgilenmiş sesiyiz. Biz adımlarını tarihin akışına uyduran, temelleri çöken emperyalizme vuran, yarını kuranlarız” dedi. Saran’ın konuşması salonda büyük alkış aldı.

Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahiplerinden Asiye Dinçsoy ödülünü Nazan Kesal’dan aldı. Dinçsoy teşekkür konuşmasında, “Gerçekten bu karanlık döneme evet diyen kız kardeşlerimize bir şey söylemek istiyorum: Eğer bir gün bize ihtiyacınız olursa biz her zaman buradayız. Umarım ihtiyaç duymayacağınız bir şeye evet demişsinizdir. Ama bir gün ihtiyaç duyarsanız her zaman yanınızda olacağız, her zaman arkanızda duracağız. Biz buradayız ve ben bu ödülü bu karanlığın kurbanı olan Çiğdem Mater için alıyorum” dedi. 

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen bir diğer isim Belmin Söylemez’e ödülünü yapımcı Sevilay Demirci verdi. Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü yönetmen senarist Ceylan Özgün Özçelik’ten alan kurgucu Selda Taşkın, konuşmasında Gezi tutuklularına selam gönderdi. Genç Cadı Ödülü’nü geçen senenin ‘Genç Cadı’sı Nazlı Bulum’dan alan oyuncu Öyküsu Özyürek teşekkürlerini dile getirdi. Uçan Süpürge Tema Ödülü geride bıraktığımız zor yılda farklı alanlarda mücadele veren tüm kadınlara ithaf edildi.