On'lar katledilişlerinin 46'ncı yılında anılıyor

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan ve dokuz arkadaşı Kızıldere'de katledilişlerinin 46'ncı yılında bugün anılıyor.

30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy için birçok kentte anmalar düzenleniyor.

Ankara'daki anma Mahir Çayan'ın Karşıyaka'daki mezarının başında yapılacak. Çeşitli siyasi parti, örgüt ve kurumların yapacağı anmalarda On'ların mücadelesi ve mirası anlatılacak.

Sosyal medyada ise Mahir Çayan ve dokuz arkadaşı için binlerce mesaj atıldı. #Kızıldere etiketi trendler listesine en üst sıradan giriş yaparak günün en önemli gündemi oldu.

12 Mart askeri müdahalesi sonrasında diktatörlüğe karşı silahlı mücadele açan devrimcilerden THKO militanları Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine engel olmak üzere THKP-C ve THKO militanları ortak eyleme geçerek 26 Mart 1972'de Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO üssünde görevli 2 Kanadalı 1 Britanya'lı teknisyeni rehin aldı. Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy ve Ertuğrul Kürkçü 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kıstırıldı. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehineler hayatlarını kaybetti.