ABD emperyalizmi IŞİD’cileri Türkiye’ye havale ederek kontorollü bir operasyon için yol verdi. Ülkeyi savaş denklemine sokan Saray rejimi, maceradan maceraya koşarken, ABD Başkanı onayının limiti aşılırsa Türkiye ekonomisini bitirme tehdidi savurdu

Onay çıktı, IŞİD havale

Uzun süredir ABD ile Fırat’ın doğusu için pazarlıklar yapan AKP iktidarının beklediği onay sonunda çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki akşam yaptığı telefon görüşmesinin ardından Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için yeşil ışık yandı. Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” denildi. Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı Işid’cilerden sorumlu olacak” ifadeleri yer aldı.

Washington’dan beklenen olurun gelmesiyle sınırın her iki yakasında da hareketlilik başladı. ABD askerlerini çekmeye başlarken, TSK de sınır kentlerine sevkiyatını artırdı. Reuters’a konuşan üst düzey Türk yetkili; Türkiye büyük olasılıkla ABD’li askerler operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyecek. Bu süreç bir haftayı bulabilir dedi.

ERDOĞAN'A IŞİD'Cİ SAYISI AZ GÖRÜNDÜ

ABD’ye ait askeri birliklerin bölgeden geç de olsa çekilmeye başladığını belirten Erdoğan, “Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabul etmemiz asla mümkün değil” dedi. Erdoğan’a IŞİD militanlarının akıbeti ve sayının basına yansıdığı gibi on binleri bulup bulmadığı soruldu. Haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Erdoğan, “rakamlar abartılı” dedi.

TRUMP YENİ SAVAŞ CEPHESİ PEŞİNDE...

Trump, Türkiye’nin Suriye harekâtına yeşil ışık yakma kararını ve ‘Suriyeli Kürtleri terk ettiği’ yönündeki eleştirileri Twitter üzerinden değerlendirdi. “Kürtler bizimle savaştı ama bunun için devasa boyutlarda para ve ekipman aldılar. Türkiye’yle on yıllardır savaşıyorlar. Ben bu savaşı yaklaşık üç yıl erteledim” diyen Trump, “Ama bizim, birçoğu kabilesel olan bu saçma sonu gelmez savaşlardan çekilme ve askerlerimizi eve döndürme vaktimiz geldi” ifadelerini kullandı. Trump, “Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin şimdi sorunu çözmeleri, kendi ‘mahallerinde’ yakalanan IŞİD savaşçıları ile ne yapmaları gerektiğine karar vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, AB’ye de yüklenerek birçoğu Avrupalı olan binlerce Işid’cileri Avrupa’nın kabul etmeyip ABD’ye havale etmesine de tepki gösterdi.

KISMİ OPERASYON HAVUCU YAPTIRIM SOPASI

ABD Başkanı’nın partisinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna girmesi durumunda Demokratlarla ortak bir yaptırım tasarısını getireceklerini ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını isteyeceklerini duyurdu. Graham, Trump’ın Kongre’den çıkacak Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını veto etmemesini umduğunu söyledi.

Senatörün bu açıklamalarının ardından bir açıklama daha yapan ABD Başkanı Ankara’ya limitini aşmama uyarısında bulundu. Trump açıklamasında, “Geçmişte güçlü bir biçimde ifade ettiğim gibi ve sadece tekrarlamak için, eğer Türkiye, benim büyük ve benzersiz bilgeliğim dahilinde limitleri aştığına kanaat getirdiğim herhangi bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini tamamen imha edeceğim ve yok edeceğim” dedi.

SDG: ABD TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ

ABD’yi taahütlerini yerine getirmemekle suçlayan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), askeri operasyonun ‘IŞİD’e karşı yürütülen savaşı olumsuz etkileyeceği’ belirtildi. SDG açıklamasında “Türkiye şimdi Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerini işgale hazırlanıyor. Bu aşamada halkımızı korumaktan çekinmeyeceğiz” denildi.

BM: EN KÖTÜSÜNE HAZIRLANIYORUZ

Birleşmiş Milletler’den de (BM) konuyla ilgili açıklama geldi. BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, “Neler olacağını bilmiyoruz... En kötüsüne hazırlanıyoruz” dedi. Operasyonun sonuçlarıyla ilgili ‘cevaplanmamış’ çok fazla soru olduğunu vurgulayan Moumtzis, sahadaki tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını belirtti.

RUSYA VE İRAN'DAN ORTAK VURGU: ÖNCELİK SURİYE

Rusya’dan da ABD’nin yeşil ışığına ilişkin ilk tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Reuters’ın haberine göre; Peskov, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya’yla aynı fikirde olduğunu belirterek, “Umarız Türk meslektaşlarımız tüm hallerde bu pozisyona bağlı kalacaktır” dedi. İran da önceki gün yaptığı açıklamada, Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapmıştı.

BERLİN: SONUÇ VAHİM OLUR

Alman hükümeti de Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyine tek taraflı bir askeri harekattan kaçınma çağrısı yaptı. “Böyle bir operasyon gerilimi tırmandırır, istikrarsızlığı derinleştirir, insani bakımdan da sonuçları vahim olur” uyarısında bulundu.

DERİNLİK, ÇAP, UZUNLUK BELİRSİZ

Daha önce Suriye topraklarında ÖSO ile birlikte Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları düzenleyen iktidar üçüncü bir tampon/güvenli bölge kurmak için kolları sıvarken, harekatın askeri ve siyasi hedefleri konusunda belirsizlik sözkonusu. Ankara Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan 350-400 kilometrekil hatta 35-40 kilometrelik derinlikte bir güvenli bölge isterken, ABD’nin bu isteğe karşı, Tel Abyad, Resulayn ve Kobane arasındaki 30 kilometre uzunlukta 10-15 kilometre değinliğinde bir kontrollü bölge için onay verdiği belirtiliyor. Bu belirsizlik yabancı basının da gündeminde. New York Times, Trump’ın ABD’nin politikasını değiştirdiğini yazdı.

onay-cikti-isid-havale-634394-1.

Washington Post ise Türkiye’nin sembolik bir operasyon mu düzenleyeceği yoksa sınırdan 30-40 kilometre içeri gireceği bir operasyonu mu tercih edeceği konusunda ABD hükümetinin “hiçbir fikri olmadığını” söyledi. Wall Street Journal ise SDG’nin elindeki kamplarda yaklaşık 2 bin yabancı savaşçı ile 10 bin Suriyeli ve Iraklı savaşçı bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre Işid’cilerin ve aile üyelerinin toplam sayısı yaklaşık 80 bin.