Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Hollanda’da yalnız başına sokak ortasında bulunan 5 yaşındaki depremzede Türk çocuğa ilişkin yaptığı açıklamada, yetkilileri göreve çağırarak “5 yaşındaki bir çocuğun deprem bölgesinden Hollanda’ya nasıl gidebildiği ve neden yalnız bulunduğu hususunda ivedilikle araştırma yapılmalı ve sorumluları soruşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden Hollanda'da bulunan çocuğa ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Hollanda'nın güneyindeki Masstricht kentinde depremzede olduğunu söyleyen 5 yaşındaki bir Türk çocuğun yalnız bulunmasına ilişkin açıklama yaptı.

Derneğin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türkiye’de insan kaçakçılığının denetlenmediğine dikkat çekilerek “5 yaşındaki bir çocuğun deprem bölgesinden Hollanda’ya nasıl gidebildiği ve neden yalnız bulunduğu hususunda ivedilikle araştırma yapılmalı ve sorumluları soruşturulmalıdır” denildi.

Açıklamada, 5 yaşındaki çocuğun yalnız başına bulunmasının ‘kayıp çocuklara’ ilişkin kaygıları artırdığına dikkat çekilerek yetkililere ‘görev’ çağrısında bulunuldu.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde birçok kayıp ihbarı neticesinde enkazdan çıkartıldığı bilinen çocukların çeşitli nedenlerle ailelerine teslim edilemediğine vurgu yapılan açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

 “Çocuklarını arayan ailelere resmi kurumlar tarafından haftalarca yanıt verilememiştir. Sahadan iletilenlere göre, enkazdan sağ kurtarılan çocuklarımızın resmi kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı ve kayıtlara geçmesinin sağlanamadığı örnekler bildirilmiştir.

Derneğimize ve başka kurumlara refakatsiz çocuklarımızın yetkili devlet kurumlara değil, çocukların akrabaları olduğunu söyleyen kimselere, tarikatlara veya organ mafyalarına da teslim edildikleri yönünde ihbarlar yapılmıştır. Kamuoyuna da yansıyan birçok olay karşısında devlet yetkililerinin kayıtsız kaldıklarını ortadadır.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak Kahramanmaraş depremlerinin ardından refakatsiz çocukların deprem sonrasında kaçırılabileceklerine dair kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşmış ve kamu davası açılması amacıyla suç duyurularında bulunmuştuk.

Hollanda’nın Maastricht kentinde deprem mağduru olduğunu söyleyen 5 yaşındaki çocuğun yalnız başına bulunması bu yöndeki kaygılarımızı pekiştirmektedir. Yaşanan elem olay ile çocukların kaçırılması ile ilgili endişelerimizin haklı olduğu ortaya çıkmış, ne yazık ki ülkemizde insan kaçakçılığının denetlenmediğini göstermiştir.

Refakatsiz çocukların nereye ve kimlere teslim edildiğine ve halen kayıp durumdaki çocuklara ilişkin kamuoyuna bilgilendirme yapılmalı, 5 yaşındaki bir çocuğun deprem bölgesinden Hollanda’ya nasıl gidebildiği ve neden yalnız bulunduğu hususunda ivedilikle araştırma yapılmalı ve sorumluları soruşturulmalıdır.

Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Çocuklarımız sahipsiz değildir.”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği depremden sonra refakatsiz çocukların tarikatlar tarafından kaçırıldığı, kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere veya organ mafyalarına teslim edildiğine dair iddialar üzerine suç duyurusunda bulunmuştu.