AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ağabeyi Haluk Bayraktar’ın şirketi ile Ukrayna devlet şirketi Zorya-Mashproekt ortaklık anlaşması imzaladı. Ortaklığın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye düzenlediği ziyarete dayandığının açıklanması ise dikkat çekti.

Önce davet sonra ortaklık

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ağabeyi Haluk Bayraktar, dikkati çeken bir ortaklığa imza attı. Aynı zamanda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Haluk Bayraktar’ın bir ay önce kurduğu şirketi ile Ukrayna devlet şirketi Zorya-Mashproekt ortaklık anlaşması imzaladığı açıklandı.

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, 22 Eylül tarihinde 500 bin TL sermaye ile LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A. Ş. adından bir şirket kuruldu ve şirketin en büyük hissesi ise Haluk Bayraktar’a ait olduğu belirtildi.

Şirketin kurulmasından ardından da önce 16 Ekim tarihinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in “AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdiği” açıklandı. Bu ziyaretten kısa bir süre sonra ise Haluk Bayraktar’ın şirketi Lodos Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A. Ş. ile Ukrayna devlet şirketi Zorya-Mashproekt ortaklık anlaşması imzaladığı duyuruldu. Ukrayna devletinin yaptığı açıklamalarda ise “Söz konusu anlaşmanın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Türkiye’ye düzenlediği resmi ziyaret esnasında imzalanan anlaşmaya dayandığı” belirtildi.

ENERJİ VE ALTYAPI PROJELERİ

Edinilen bilgiye göre, Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Haluk Bayraktar liderliğindeki yöneticileri, 22 Ekim 2020 tarihinde devlet kurumu “Ukroboronprom” ve milletvekilleri ile bir araya gelerek “Zorya”nın üretim tesisleri ve kabiliyetlerini inceledi. Yapılan görüşmede taraflar, sivil ve askeri ürünlerin üretimi ve tedarikinde işbirliği olanaklarının yanı sıra enerji ve altyapı alanındaki potansiyel ortak projeleri tartıştı. Türkiye ziyaretinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye ile korvetler, motorlar, silahlı insansız hava araçları ve hava savunma sistemleri üreteceğiz. Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkiler benzeri görülmemiş bir seviyede” ifadelerini kullanmıştı.