Banka alacaklarını işçilerin önüne koyan yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Artık şirketler işçiden önce bankaya olan borcunu ödeyecek.

Önce faiz sonra emek

BirGün ANKARA

Sigorta şirketlerinin halka daha az tutarda ödeme yapması ve şirketlerin işçi alacaklarını sona bırakarak bankaların alacaklarını öncelikli ödemesi yolunu açan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle işçiler için yeni hak gasplarına neden olan değişiklikler de hayata geçmiş oldu.

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan torba kanun teklifi ile konkordato ilan eden şirketlere ilişkin düzenlemeler yapıldı. Buna göre, konkordato süreci iflasla sonuçlandığı takdirde, iflas kararını veren mahkeme, tasfiyenin usulünü de belirleyecek. Banka borçları öne alınacak, şirketin çalışanlarına olan borçları ise sonraki süreçlerde ödenecek.


Duruma tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, iktidarın işçi düşmanı bir düzenlemeyi hayata geçirdiğini ifade etti. Genel Kurul’da konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Şeker, “İşçiler, tazminatlarını, alacaklarını alamadıkları için direniyorlar. Siz, bu kanun teklifiyle işçi alacaklarını, bankaların kredi alacaklarından sonraya bırakarak imkansız hale getiriyorsunuz. Yine tarafınızı belli ediyorsunuz, geçen yıl 20 milyar TL geçen yıl kar eden bankalardan yana tercihinizi kullanıyorsunuz. Bu ülkede yüzde 99 eziliyor, siz hep tercihinizi yüzde 1’den yana kullandınız” dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise “İşçi düşmanlığı, diyebileceğimiz bir yasal düzenlemeyi önümüze getirdiniz. Ne yaptınız? İşçi alacaklarını geri plana iten, işçi alacaklarının önceliğini ortadan kaldıran, yine işçi düşmanı bir düzenlemeyi önümüze getirdiniz. Halkların taleplerine dair bir duyarlılığınız olmalı ama tabii, bu iktidardan bunu beklemek de zor” diye konuştu.

SİGORTA ŞİRKETLERİ KAZANIYOR

Düzenleme ile ayrıca zorunlu trafik sigortasında tazminat ve prim esasları da yeniden belirlendi. AKP, sigorta şirketlerinin olası zararlar sonucunda vatandaşlara daha az ödeme yapmasına olanak sağlayan maddeyi de yasalaştırdı.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle araçların zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamaları yeniden yapıldı. Yurttaşların binlerce TL sigorta bedeli ödediği şirketler, bundan böyle olası bir zararda ödeme yaparken aracın öncelikle piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarını dikkate alacak. Ayrıca, kazada kaza sonucu yaşanan gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı zararlar ile hasar sebebiyle trafikten çekme veya hurdaya çıkarılma işlemi görmüş araçların değer kaybı tazminatı taleplerine şirketler itiraz edebilecek, mahkemenin şirketleri haklı görmesi durumunda, vatandaşlara ödenmesi gereken tutarlar şirketlerin kasasında kalacak.