Seçimlerden bu yana her gün muhalefet partisiyle ilgili karalama kampanyası yürüten iktidar medyası, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na asker cenazesinde yapılan yumruklu saldırı sonrası suskunluğa büründü. İktidarın propaganda bülteni gibi çıkan gazeteler, bu saldırıda hiç payları yokmuşçasına yalnızca “provokasyon” demekle yetindi. Söz konusu hedef göstermek olunca cüretkâr bir dil kullanmaktan imtina etmeyenler, “Bu olmadı”, “Şehide saygı […]

Önce hedef gösterdiler sonra ‘provokasyon’ dediler: Utanç medyası

Seçimlerden bu yana her gün muhalefet partisiyle ilgili karalama kampanyası yürüten iktidar medyası, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na asker cenazesinde yapılan yumruklu saldırı sonrası suskunluğa büründü. İktidarın propaganda bülteni gibi çıkan gazeteler, bu saldırıda hiç payları yokmuşçasına yalnızca “provokasyon” demekle yetindi.

Söz konusu hedef göstermek olunca cüretkâr bir dil kullanmaktan imtina etmeyenler, “Bu olmadı”, “Şehide saygı bu olamaz”, “Utanç günü”, “Provokasyon” gibi haber başlıklarıyla saldırıya yer verdi, saldırı okur gözünde önemsizleştirilmek istendi. Çoğu gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun milyonu bulan Maltepe mitingini yok sayarak okuru aldatmayı tercih etti.

DEMİRÖRENLER AYNI

Demirören medyası, iktidara duyduğu minnete yaraşır bir ölçüde saldırıyı okurlarına duyurdu. “Kılıçdaroğlu’na saldırı” başlığıyla kısa bir habere yer veren Milliyet, İmamoğlu’nun mitingini ilk sayfada dahi görmedi. Bir dönem “Amiral gemi” olarak anılan Hürriyet ise yalnızca “Saldırıya tepki yağdı” dedi. Posta, “Huzura, birliğe, barışa saldırı” başlığıyla haberi duyurmayı tercih etti.

ALÇAKLIK DİZ BOYU

Türkiye ve Güneş gazeteleri ise pespayelikte sınır tanımadı. Saldırı günü “HDP’nin seçim ortaklarına tepki yağdı: Askerlerimizi kim şehit etti?” manşetiyle çıkan Türkiye, dünkü manşetinde “Bu olmadı” dedi. Söz konusu gazete, haberde, “Kılıçdaroğlu katıldığı şehit cenazesinde seçimde HDP ile örtülü ittifak yaptığı gerekçesiyle saldırıya uğradı” diyerek saldırıyı haklı çıkarmak için debelendi. Akşam gazetesi de “Şehide saygı bu olamaz” manşetiyle çıktı.

Türkiye’den aşağı kalmayan bir diğer yayın ise Güneş oldu. “Mutlu musun Ekrem” manşetiyle büyük tepki çeken Güneş, dünkü sayısında kısa bir habere yer vererek “Kılıçdaroğlu’na cenazede saldırı” başlığıyla yetindi. İmamoğlu’nun mitingi ise elbette sayfalarında yer bulamadı.

TÜRGEV VAR, İMAMOĞLU YOK

Yandaş medyanın önde gelen gazetesi Sabah, “Çirkin saldırıya soruşturma” diyerek söz konusu saldırıyı bir soruşturma konusu olarak sadeleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜRGEV ziyaretine genişçe sayfalarında yer veren Sabah, milyonların katıldığı İmamoğlu mitingini görmezden geldi. Star gazetesi de saldırıya ilişkin yalnızca Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun birer cümlelik görüşlerine yer verdi.

YENİ ŞAFAK: PROVOKASYON

Yeni Şafak, Kılıçdaroğlu’na saldırıyı “provokasyon” olarak duyuran gazete oldu. “Kılıçdaroğlu’na saldırı” manşetiyle çıkan Yeni Şafak, söz konusu saldırıyı “Provokasyona dikkat” diyerek geçiştirdi. İmamoğlu’nun mitingi ise iç sayfalarda bir paragraflık haberle yer bulabildi.

Ahmet Davutoğlu ekibine yakınlığıyla bilinen Karar gazetesi de İmamoğlu’nun mitingine ilk sayfada yer vermeyenler arasında yer aldı. Kılıçdaroğlu’na saldırı ise “Utanç günü” başlığıyla duyuruldu.

KILIÇDAROĞLU’NU SUÇLADI

Yandaşlık yarışında elbette daha ileri gidenler de oldu. Yeni Akit, saldırıyla ilgisiz “Adaletin bu mu İmamoğlu” manşetiyle çıkarak zavallı istikrarını korudu. Kılıçdaroğlu’na saldırıyı ise “Şehit cenazesinde protesto edildi” diyerek duyurdu. Yeni Söz isimli gazete de “Kılıçdaroğlu’ndan provokasyon” diyerek akıl tutulması yaşadı. Tüm bu yaşananlar, gazetelerin iktidar destekçiliği söz konusu olunca nasıl feraseti kaybettiğini, basın etiğini hiçe saydığını bir kez daha gözler önüne serdi.