“Yargıda reform” söyleminin altından daha önce yapılan değişikliklerden sonra uygulamada ortaya çıkan aksaklıkları gidermeye dönük bazı düzenlemeler çıktı. Yargının yapısal sorunlarına çözüm aramayan ve yargı bağımsızlığına yönelik düzenlemelere imza atmayan iktidara, muhalefet partileri tepki gösterdi.

Önce kaldırdılar, şimdi geri getiriyorlar: Reform aldatmacası

Hüseyin Şimşek

İç ve dış politikada yaşanan sıkışmanın ve daha önce kaldırılan bazı düzenlemeler nedeniyle ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesini sağlamak amacıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılan “Yargı reformu” hazırlığının ana hatları ortaya çıkıyor. Hazırlığın, yargı bağımsızlığını sağlamaktan uzak olması nedeniyle temel sorunları çözmeyeceği değerlendiriliyor.

Edinilen bilgiye göre iktidar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığından vazgeçilmesi, tutukluluk sürelerinin uzatılması gibi kendi uygulamalarının sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atacak. Anayasa Mahkemesi ile mahkemeler arasında çıkan sorunların giderilmesi amacıyla Yüksek Mahkeme’nin “Yeniden yargılama” kararlarının bağlayıcı olması sağlanacak. AKP’nin uzun tutukluluk sorununa çözüm aradığı da kaydedilirken bir diğer düzenlemeyle ticari arabuluculuğun kapsamı genişletilecek.

YARGI VE YARGIÇ BAĞIMSIZLIĞI ŞART

AKP’nin göstermelik yargı reformu hazırlığına muhalefet partileri tepki gösterdi. CHP, HDP ve DP’li milletvekilleri, reform denilebilmesi için asıl yapılması gerekenin yargı ve yargıç bağımsızlığını tesis edilmesi olduğunu dile getirdi.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Alpay Antmen, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Yargı reformunun öncelikle kağıt üzerinde değil kafalarda yapılması gerekiyor. Yargı reformu ancak bağımsız yargıçlar ile olur. AKP, yargıyı önce 2010 referandumu ile FETÖ’ye teslim etti. 2016’da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meslekten beş bine yakın hakim ve savcıyı ihraç ettiler. Bundan sonra da AKP il ve ilçe başkanlığı yapmış birçok avukat, hakim ve savcı oldu” dedi.

Hakimlerin mesleki yeterliliğinin artırılması, tarafsız ve bağımsız karar vermelerinin önünün açılması ve liyakat sahibi hakim ve savcıların görevlendirilmesi ile yargı reformunun gerçekleşebileceğini dile getiren Antmen, “Pelikancıları, Hak Yolcuları ve tarikatları ayıklamadan yapılacak yargı reformu, palavradan ibaret olacaktır” diye konuştu.

YAMA BİLE DEĞİL

AKP’nin hazırlığının yargıdaki sorunlara “pansuman” bile olamayacağını söyleyen TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, HDP’li Erdal Aydemir ise “Yargıdaki kara delik çok büyük. Şu anda iktidar tarafından planlananlara gerçekten reform denemez. Daha radikal, kökten değişikliklere ihtiyaç vardır. Kimsenin gözünü boyamasınlar. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi şarttır. Yargıçlar sürgün korkusuyla karar verirse reformdan söz edilemez” dedi.

PARTİSİNDEN İSTİFA ETSİN

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da iktidarı “yargı reformu” üzerinden eleştirdi. AKP’yi, “Polisi görünce namaza duran Şark kurnazları”na benzeten Uysal, “Göstermelik reform olmaz. Bütün bunlar nafile çabalardır. Eğer Türkiye’de reform yapılacaksa Cumhurbaşkanı hem parti üyeliğinden hem parti genel başkanlığından istifa etsin. Hakimler Savcılar Kurulu’ndan da siyasetin gölgesi kaldırılsın” ifadelerini kullandı.