Aydın Mezeköy’de halkın tarım arazilerini talan ederek jeotermal faaliyet yapan Efendi Jeotermal isimli şirket şimdi de Kuyucak’taki tarım arazilerine göz dikti. Yurttaşlar topraklarını kaybetmemek için direniyor.

Önce Mezeköy, şimdi Kuyucak: Tarım arazisinde jeotermal ısrarı
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Aydın'da jeotermal enerji projelerine her geçen gün yenisi ekleniyor. Jeotermal faaliyetler bölgede insan ve doğa sağlığını adeta bitirdi. Bu olumsuz tabloya rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şirketler tarafından hemen hemen her gün yeni bir başvuru yapılıyor. Bakanlık ise bu projelere çoğunlukla ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ ya da ‘ÇED olumlu’ raporu veriyor.

Son dönemde ise Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketi bölgede faaliyetlerini artırmak için çalışmalar yürütüyor. Geçen ay Köşk Mezeköy’de kamulaştırma yapılan alanda jeotermal kaynak arama sondajı faaliyetine başlayan şirketin şimdi de Kuyucak’ın İğdecik ve Pamucak köylerinde 3 farklı noktada sondaj çalışması yapmak için bakanlığa başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Sondaj alanları tarım arazileri üzerinde yer alırken en yakın yerleşim yeri sadece 100 metre mesafede bulunuyor. Proje bedeli de 9 milyon 800 bin TL olarak belirlendi.

ŞİRKETE KARŞI DİRENİŞ

Öte yandan nisan ayında Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre; Aydın’ın Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere köylerinde acele kamulaştırma yapıldı. Karar sonrası bölge halkı dava açtı. Tüm bunlara rağmen Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama isimli şirket, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Bölgede yaşayan yurttaşlar karara tepki göstererek ağustos ayının başında direnişe geçti. Yurttaşlar, bölgenin tarım arazisi ve yaşam alanları olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Bölge halkının direnişine desteğin büyümesi sonrası Mezeköy’de jandarma 23 Ağustos’ta köylülere müdahale etti, gözaltına aldı. Yaşanan olayın ardından Köşk Kaymakamlığı ise 23 Ağustos-29 Ağustos arasında köye giriş-çıkışları yasakladı. Köylüler bu süreçte adeta hapis hayatı yaşadı. Ayrıca köylülerin açtığı dava sonrası 30 Eylül tarihi bölgede bilirkişi incelemesi yapılacak.

ŞARAMPOL OPERASYONU

Ticaret Bakanlığı’na bağlı MERSİS’te yer alan bilgilere göre, Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcoşkun’un adı bir dönem ‘Şarampol Operasyonu’na karıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yöneticisi ihaleye fesat karıştırmak suçundan yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne milyonlarca liralık ihaleler verdiği açığa çıkmıştı. Şirketin yöneticisi Mahmut Özcoşkun, 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar ile başlatılan ‘Şarampol Operasyonu’ kapsamında gözaltına alınarak yargılanmıştı. Özcoşkun’un o dönem tutuklu yargılandığı, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kadar uzanıyordu.