Lüleburgaz’da belediyenin sosyal alan ilan ettiği arazi önce Şeker Fabrikaları A.Ş.’den alındı, sonra şahıslara satıldı. Hukuki süreç devam ederken satış işleminin yapılmasına belediye ile emek ve demokrasi platformu üyeleri tepkili.

Önce şekeri sonra toprağını sattılar
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde mülkiyeti Şeker Fabrikaları A.Ş.’de olan ve daha sonra Özelleştirme İdaresi’ne devredilen 6 bin 630 metrekarelik arazi, belediyenin tüm itirazlarına rağmen satıldı. Hukuki süreç devam ederken yapılan satış işlemine Lüleburgaz Belediyesi tepki gösterirken Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu imza kampanyası başlattı.

Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesiyle çok sayıda taşınmaz ve arazi, kimi isimlere peşkeş çekildi. Bunlardan biri de Lüleburgaz’da gerçekleşti. 2018 yılında kapatılan Lüleburgaz Pancar İşletme Şefliği’nin bulunduğu arazi, belediye tarafından ‘hizmet alanı’ olarak belirlendi. Belediye, Yaşlı Gündüz Bakımevi ve sosyal donatı alanlarının yer alacağı bir proje hazırlarken arazi, Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. Bunun üzerine de Özelleştirme İdaresi, 2020’de bir plan değişikliği yaptı, alan 5 katlı konut imarına açıldı. Arazinin imar planları, 5 Nisan 2021 tarihinde “Cumhurbaşkanı Kararı” ile kesinleşti. Belediye bu kararı yargıya taşısa da eski Pancar İşletme Şefliği arazisi 76 milyon 500 bin TL’ye Erdal Alemdar, Eyüp Alemdar, Necmi İzer Ortak Girişim Grubu'na satıldı.

RANT ALANINA DÖNÜŞTÜ

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, “Adaletin vereceği karar beklenmeden halk alanı, rant alanına dönüştürülmek isteniyor. Hizmet alanları rant için değil halk için kullanılır. Bu taşınmazı satın alan kişi bu davanın muhataplarından biri olacaktır. Lüleburgaz halkı adına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” demişti.

Alanın ‘konut alanı’ ilan edilmesine ve satış işlemine tepki gösteren Gerenli, araziyi alanlara seslenmişti: “Hizmet alanları rant için değil halk için kullanılır. Tüm yasal sürece rağmen bu taşınmazı satın alan kişi bu davanın muhataplarından biri olacaktır. Lüleburgaz halkı adına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

***

DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Lüleburgaz Belediyesi, söz konusu araziye ilişkin hazırlanan imar planını yasal süre içerisinde yargıya taşıdı. Ancak bu itiraza cevap verilmedi, hatta sonucu bile açıklanmadı. Bunun üzerine de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın plan değişikliği iki yıl önce Resmi Gazete’de yayımlandı. Ardından da belediye, Cumhurbaşkanlığı kararına karşı dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, usul yönünden “süre aşımı” nedeniyle bu davayı reddetti. Belediyenin temyizi üzerine karar bozuldu, yargılamaya tekrar başlandı. İmar planları değişikliğinin kesinleştiğinin bildirilmesi üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın işlemine ve Cumhurbaşkanlığı kararına karşı 2’nci defa dava açıldı. Bu davada keşif yapıldı. Şu anda bilirkişi raporu bekleniyor. Belediyenin açtığı davalarda ‘yürütmeyi durdurma’ talep edilmesine rağmen mahkeme 15 aydır herhangi bir karar vermedi.