Önce tehdit etti, sonra özür diledi

Hüseyin Şimşek

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele için hazırlandığı ifade edilen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde “had bildirme” tartışmaları yaşandı.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı İmran Okumuş, muhalefet milletvekillerini tehdit etti, toplantıyı yöneten AKP’li Komisyon Başkanı’nın talimatlarını da yerine getirmedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aracıdan aracıya akaryakıt satılmasını, haksız rekabeti önleyici yeni yaptırımlar öngören düzenlemeler kabul edildi. CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri, teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu yerine Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Bu talebin ardından Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı İmran Okumuş, “Burada, ‘Bunu geciktirelim, sonra komisyona gönderelim, tekrar geriye çekelim’ gibi şeyler söylendi. Asla öyle bir şey yapmayın, Cenab -ı Allah bu sorumluluğu size çok ciddi şekilde yükler” dedi.

Okumuş’a muhalefetten itiraz geldi

Okumuş’un bu ifadelerine AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz dışındaki tüm milletvekilleri itiraz etti. HDP’li Garo Paylan, millet iradesinin tehdit edildiğini, CHP’li Kamil Okyay Sındır ise hakarete varan sözler kullanıldığını söyledi. İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta ise “İşin önemini başka cümlelerle ifade edebilirsin. Böyle bir tehdit olabilir mi? Sen kimsin kardeşim?” şeklinde tepki gösterdi.

İlk anda “Fikrini dile getiriyor” diyerek Okumuş’a sahip çıkan AKP’li Yılmaz, daha sonra özür dilemesini istedi. Kendisinin de bir “seçilmiş” olduğunu söyleyen Okumuş ise özür dilemek yerine sunumunu sürdürdü. Milletvekillerinin itirazı arttıktan sonra Okumuş özür dilemek zorunda kaldı. Tartışmaların ardından torba teklif kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi.