Uzman Psikolog Zeybek, Elmalı'daki istismar davasına ilişkin çocukların korumaya alınması ve Aile Bakanlığı’nın buna dair bilgi paylaşması gerektiğini söyledi.

Öncelik çocuklar

DİLAN ESEN

Antalya Elmalı’da iki kardeşi istismar etmek suçlamasıyla yargılanan anne M. A. ile eşi R. A.’nın serbest bırakılmasına yönelik tepkiler sürüyor. 7 yaşındaki G.E.G. ile 10 yaşındaki İ.E.G.’nin korunup korunmadığı ise akıllarda soru işaretlerine neden oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile davanın görüldüğü Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi ve yetkililerden, çocukların durumuna ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Yalnızca Aile Bakanlığı tarafından “Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz” denildi ancak kamuoyu hâlâ çocukların koruma altına alınıp alınmadığını bilmiyor.

Uzman Klinik Psikolog Sevi Gizem Zeybek’e göre cinsel istismardan söz edildiği andan itibaren çocuklar, tehlike ortamından uzaklaştırılarak koruma altına alınmalı. Çocukların güvende olduğundan emin olunduktan sonra dava sürecine başlanması gerektiğinin önemini vurgulayan Zeybek, “Çocuklar, devlet koruması altında güvende oldukları bir yerde korunmalı. Çocukların ifşa olduğu durumda derhal adres gizliliğine gidilmeli” dedi.

BİLGİYİ YAYANLARA SORUŞTURMA AÇILMALI

“Elmalı davası sürecinde çocukların nerede kaldığına dair bilgiler bile sızdırıldı” diyen Zeybek, “Mahkeme bu bilgileri sızdıran kişiler hakkında şikâyet beklemeksizin soruşturma başlatabilir. İfşanın sorumluları hakkında işlem başlatılması ve mahkemenin gerekli önlemleri alması gerekiyor. Şu noktadan sonra en temel talep çocukların gizliliğinin korunması olmalı” diye konuştu. Çocukların gizliliğinin korunmamasının büyük bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Zeybek, şunları dile getirdi: “Bu noktada en büyük sorumlu da mahkeme. Mahkemenin gizliliği korumaya dair sorumluluğu var. Çocukların çizimlerinden Adli Tıp Kurumu raporuna kadar davada gizli tutulması gereken birçok detay kamuoyuna sunulmuş durumda. Gizlilik talebi olmadan gizliliğin korunmasına dair mahkemenin yasal hakkı var. Yasada bir eksiklik yok uygulamada eksik var.”

Öte yandan davada yargılanan anne M.A adına açılan sosyal medya hesabından yayımlanan belgelere mahkemece erişim engeli getirildi. Hesaptan, çocukların mahrem kalması gereken adli tıp muayene raporları ve kişisel veri nitelikli pek çok belge paylaşıldı.

TRAVMAYI UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Çocukların babaannesi Günay S. ise DHA’ya yaptığı açıklamada G.E.G. ile İ.E.G.’nin travmadan kurtulamadığını söyledi. Bu konunun aileler üzerinde medyada yer almasını istemediğini,. torunlarının etkilendiğini ifade eden Günay S., sürecin avukatlar üzerinden sürdürülmesini istedi. Torunlarının psikolog desteği aldığını anlatan Günay S., yaşanan süreci ise şöyle özetledi:

“Şu anda psikolog desteği alıyoruz. Bayağı bir yol kat ettik ama hala sayıklamaları mevcut. Korkuları mevcut. Çocuklar, korku içindeler. Orada gördükleri işkence, tehdit, istismar çocuklar da büyük travma uyandırmış. Gece trafikten ses de gelse, irkiliyorlar. Hala daha kendilerini korkuda hissediyorlar. Çocuklarım bir geleceği var. Yaşadıklarını unutturmaya çalışıyoruz.”