Önder Babat Kültür Merkezi, başarılı bir on yılı geride bıraktı. Merkez, 10. yılında bugün yeni yerinin açılışını yapacak. İstiklal Caddesi Asmalı Sokak’ta Nil Pasajı’ında yeni yerinde, kendine ait bir tiyatro salonu ve sahnesi var artık

Önder Babat Kültür Merkezi 10. yılında yeni yerinde

SABRİ KUŞKONMAZ
sabrikuskonmaz@superonline.com

3 Mart 2014 yılında Taksim’de faili “meçhul” cinayetlerden biri işlenmişti. İmam Adnan Sokak’ta buluna Devrimci Hareket dergisinden çıkan Önder Babat neden geldiği belli olmayan bir kurunla vurularak öldürüldü. Önder Babat devrimciydi. İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıf öğreniciydi. Aktif devrimci mücadele içinde bir kişiydi. Tetiği çekenin bulunamadığı pek çok politik cinayetlerden biri olarak devletin sabıka kaydına yazıldı.

Sonraki süreçte, Devrimci Hareket dergisiyle ilgili olarak, bu derginin de, sahte kanıtlar kullanılarak kirli dava sürecine sokulmaya çalışıldığını gördük. Daha sonra çatlayan AKP-Cemaat iktidar bloku, o dönemde “Ergenekon” davaları sürecine ve Ergenekon’a “sol” bir boyut ekleme entrikalarına girişti. Bu veriden açıkça anlaşılıyor ki, Devrimci Hareket dergisi iktidarın yakın takibi altındaydı. Cinayetin ipucu buralara çıkıyor.

Önder Babat’ın katlinden sonra, onun yoldaşları Önder Babat Kültür Merkezi’ni kurdular. Bu merkez ve bu merkezdeki kültür sanat çalışmaları, hayatın tüm yönleriyle örgütlemesi ve hayatın tüm yönlerinde devrimci çalışmanın başarılı bir örneğini verdiler. Özellikle 12 Eylül öncesi siyasal çalışmaların içinde kültür sanat alanında yoğunlaşmanın çok özel bir yeri vardı. Her eylemde, her grevde amatör toplulukların sokak tiyatrolarının oyunlarını, koroları görmek çok olağan ve sıradandı. Bu tarz, siyasal etkinliklerin olmazsa olmazıydı. 12 Eylül sonrasında bu alanın ihmal edildiği bir gerçektir. Bu sonuç aslında 12 Eylül rejimin özellikle yarattığı bir sonuçtur. Merkez, bu eksikliğe karşı ve kültür sanat alanında devrimci tarzı yeniden gündeme taşımanın başarılı bir örneği oldu. Hem yeniden hem de yeni bir çalışma tarzıyla. Yeniliğin en başta gelen özelliği, kurumsallaşmaydı. Yeni olan bir başka yön de, çalışma alanlarının çeşitliliğiydi. Düzenlenen kurslarda gitar, bağlama, keman, piyano, bateri, yan flüt, erbane gibi enstrümanların öğretildiği, aynı zamanda tiyatro, sinema, fotoğrafçılık, drama, çocuk korosu, felsefe kursları da verildiği düşünüldüğünde ulaşılan yetkinlik daha iyi anlaşılacaktır.
Başarı listesi kurslarla sınırlı değil; tiyatro topluluğu geçen on yılda “Ana” ve “Haziran’da Ölmek Zor” oyunlarını binlerce kişiye ulaştırdı. Yine ADALILAR müzik topluluğu, pek çok konser ve çıkardığı albümle zoru başarmanın başka bir örneğini verdi.

onder-babat-kultur-merkezi-10-yilinda-yeni-yerinde-88365-1.Merkez, 10. yılında bugün yeni yerinin açılışını yapacak. Beyoğlu İstiklal Caddesi Asmalı Sokak’ta Nil Pasajı’nda yeni yerinde, kendine ait bir tiyatro salonu ve sahnesi var. Düzenli olarak oyunlar oynanacak, film gösterimleri, paneller, söyleşiler ve sergiler düzenlenecek. Ayrıca bu salon, prova yapmak ve oyunlarını oynamak isteyen alternatif tiyatro topluluklarına da hizmet verecek. Önder Babat Politik Tiyatro Topluluğu da oyunlarını burada sahneleyecek. Kurslar, atölyeler, seminer ve paneller de yine bu yeni mekânda yapılacak.

Açılışa katkı sunacak olanlar; Apolas Lermi, Erdal Güney, Hakan Yeşilyurt, Mustafa Kaya, Serhad Raşa, Adalılar, Hozan Beşir, Ayla Yılmaz, Ahmet can Akyol, Onur Akın, Uğur Karataş, Atilla Meriç, Tunay Bozyiğit, Sevinç Eratalay, Rıza Akın, Mehmet Gümüş, Domane Dersim, Melda Onur, Heyula, Gökhan Birben, Erdal Bayraktaroğlu.

15 Kasım’da saat 14.00-21.00 arası gerçekleşecek açılış programına merkezin emekçileri herkesi destek ve dayanışmaya, sahip çıkmaya çağırıyor.