Onlarca hapishaneden şikâyet yağdı

HABER MERKEZİ

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 1-31 Aralık tarihleri arasında hapishanelerden gelen koronavirüs kaynaklı şikâyetleri açıkladı.

Koronavirüs salgını sürecinde 130’u kapalı ceza infaz kurumu, 54’ü açık ceza infaz kurumu olmak üzere 184 kurumdan şikâyet aldıklarını açıklayan dernek, hapishanelerde kapasite sorunu yaşandığına dikkat çekti.

Yapılan açıklamada tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarda sosyal mesafe koyamadıkları, açık hapishanelerde farklı koğuşlarda kalanlarınsa ortak alanlarda bir araya gelmek zorunda kaldıklarına dikkat çekildi. Hapishanelerin genel durumuna ilişkin şu bilgilere yer verildi:

• Bazı hapishanelerde dağıtılan yatak, battaniye, nevresim ve çarşaflar kullanılmış ve kirli verildi, kantinde satılan ürünler tek tip olması sebebiyle alerjisi olanlar bu ürünleri alamadı.

• Hapishaneye giden denetim heyetleri, idarenin seçtiği koğuşları gezdi, kötü şartları olan koğuşları görmediği, heyetin seçtiği koğuşlar karantinada olduğu gerekçesi öne sürülerek şikâyetini iletmek isteyen tutuklu ve hükümlüler ile konuşturulmadı.

• Bazı hapishane idareleri koğuşlara sabun, çamaşır suyu ve dezenfektanı ücretsiz dağıtırken bazı hapishanelerde bu malzemeler ücretsiz dağıtılmadı.

• Hasta, yaşlı ve risk grubuna girenler için önlemler alınmadı.