Önlem alınmıyor, sorumluluk yurttaşa bırakılıyor: Megakentte Covid-19 fırtınası

Dilara ŞİMŞEK

Gizlendiği açığa çıkan vakalar gündemde yerini korurken koronavirüsün artışı da durdurulamıyor. İktidar önlem almayı yurttaşın inisiyatifine bırakırken Sağlık Bakanı ise önceki gün İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nin görüntüsünü paylaşıp sokağa çıkanları suçladı. Ülke genelinde koronavirüs vakalarında artış durdurulamazken İstanbul da bundan nasibini aldı.

Megakent’te son günlerde dikey yönlü bir artış gözleniyor. Yaklaşık 16 milyon yurttaşın yaşadığı İstanbul için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçen günlerde bir açıklama yaparak, son bir ay içinde yüzde 50 oranında vaka artışı olduğunu açıkladı. İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ise “Ekimde bir fırtına bekleniyordu ve bu fırtına şu an İstanbul’u etkisi altına almış durumda” diyerek megakentteki durumu özetledi.


Dr. Kılıç, hastanelerde ciddi vaka artışı olduğunu vurgularken aile hekimliklerinin izlediği hasta sayısında da yoğunluk olduğunu dile getirdi. Kış aylarına yaklaştıkça vakaların daha da artacağına dikkat çeken Dr. Kılıç, “Yaz mevsiminde İstanbul’dan Anadolu’ya ve tatil bölgelerine gidiş oldu, gidilen yerlerde vaka arttı şimdi ise tekrar İstanbul’a dönüş vakaları ciddi şekilde artırdı. Kapalı ortamlarda insanların bir arada olma hali artıyor. Teması azaltacak her türlü önlemin alınması gerekiyor. Ancak hiçbir önlem yok. Toplu ulaşım araçları ve iş yerlerinde doluluk çok fazla” dedi.

Verilerin şeffaflıkla paylaşıldığı sürece etkili önlemlerin alınabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Teması azaltmak için öncelikle açık yüreklilikle durumun ciddiyeti ortaya konulmalı. Veriler paylaşıldıktan sonra anca durumun ciddiyeti yurttaşa kabul ettirilir. Verilerle ilgili hiçbir bilgimiz yok sadece gözlemleyebiliyoruz.”