Rusya-Türkiye arası uçuşlar bugün başlıyor. Turizmciler mutlu ama uzmanlar endişeli. Endişenin nedeni, birçok ülkede giderek yayılan Delta varyantı. Hekimler acilen önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Önlem almazsak sıkıntılı günler kapıda

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken Delta varyantının giderek yayılması endişe yaratıyor. Şu anda 80’den fazla ülkede görülen bu varyantın, İngiltere varyantından daha bulaşıcı olduğu ifade ediliyor. Delta varyantının etkisiyle Birleşik Krallık’ta Covid-19 vakaları yeniden yükselişe geçti. Portekiz’in başkenti Lizbon’da yeni kısıtlamalar devreye girdi, kente giriş ve çıkışlar hafta sonları kapatıldı. Diğer Avrupa ülkeleri de alarmda. Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak Hindistan’da tespit edilen Delta mutasyonunun Avrupa’da ilerlediği uyarısında bulundu.

Delta varyantının en çok yayıldığı ülkelerden biri ise Rusya. Başkent Moskova’da yeni vakaların yüzde 90’ının Delta varyantı olduğu açıklandı. Öte yandan Rusya, bugün itibarıyla Türkiye’ye dönük seyahat kısıtlamasını kaldırıyor. Antalya Havalimanı’na bugün Rusya’dan havalanacak 44 uçakla 12 bin 200 Rus turistin gelmesi bekleniyor.


Rusya-Türkiye arasındaki uçuşların yeniden başlaması turizmcileri sevindirse de hekimleri endişelendiriyor. Hekimler, “Önlem almazsak sıkıntılı günler kapıda” uyarısında bulunuyor.

BAKANLIK VERİ AÇIKLAMIYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de Delta varyantının ne kadar yaygın olduğuna ilişkin hiçbir açıklama yapmadığına dikkat çekti. BirGün’e konuşan Ökten, “Tüm dünya bu varyanta karşı alarmda ama biz ülkemizdeki duruma ilişkin bilgi sahibi değiliz. Bakanlık veri paylaşmıyor. Hangi illerde kaç vaka var, ülke genelinde kaç vaka var, bilmiyoruz” dedi.

Rusya’dan başlayan uçuşların riski büyüttüğünü belirten Ökten, “Rusya’da Delta varyantı hâkim. Bu nedenle önlem almamız lazım. Rusya’dan gelenlere yönelik karantina ve test uygulaması çok önemli” diye konuştu.

ÖLÜMLER TEK HANEYE İNMELİ

Doç. Dr. Ökten’e göre, Delta varyantının yanı sıra kısıtlama ve önlemlerin gevşetilmesi de vaka sayısının yeniden yükselmesine neden olabilir: “Aşılamada iyi gidiyoruz; ama tedbiri elden bırakmamalıyız. Salgın bitmedi, tehlike geçmedi.”

Şu anda vaka sayısının 5 binlerde olduğuna dikkat çeken Ökten, “Ölüm sayıları da yüksek, her gün 60 civarında insanımızı kaybediyoruz. Bizim salgında biraz rahatladık diyebilmemiz için günlük vaka sayısının binin altına, ölüm sayısının ise tek haneli rakamlara inmesi gerekiyor” dedi. Yalnızca Ökten değil, birçok hekim, vaka sayısının yeniden yükselişe geçmemesi, yeni bir pik yaşanmaması için dikkatli olunması çağrısı yapıyor. Bu hekimlerden biri de Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz. Yavuz, dün sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

“SALGIN BİTMEDİ, etkili aşılarla yeterli aşılama olmadan BİTMEYECEK, binlerce ölümle sonuçlanan yeni pikler olabilir. Eylüle kadar kalabalıklardan uzak durmalıyız. Hele ki ülkemizde de büyük ihtimalle yayılmakta olan Delta varyantının bulaşıcılığını düşününce çok daha tehlikeli. Kalabalık ortamda bulunmak zorundaysanız maskenizi ÇIKARMAYIN.”

***

Riske rağmen normale dönüş

Varyant riskine karşın Kabine’nin dünkü toplantısından yeni normalleşme kararları çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacağını duyurdu. Erdoğan, şunları da söyledi: “Müzikle ilgili kısıtlamayı 24.00’e çekiyoruz. Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor. Tüm kamu kurumlarında normal mesai düzenine geçilecek. HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecek.”