İSİG Meclisi raporuna göre temmuz ayında en fazla iş cinayeti tarım orman işkolunda yaşandı, en az 45 işçi öldü. İş cinayetleri nedenleri arasında en fazla ölüm yüzde 25 oranıyla trafik kazaları nedeniyle gerçekleşti.

Önlemler alınmıyor, ölümler katlandı

EMEK SERVİSİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclis’nin iş cinayetleri raporuna göre temmuz ayında en az 146 işçi yaşamını yitirirken en çok iş cinayeti tarım işkolunda gerçekleşti. Tarım işkolunda haziran ayına göre iş cinayetlerinde 2 kat artış yaşandı. İş cinayetleri toplamında ise en çok ölüm trafik kazaları nedeniyle gerçekleşti.

İSİG Meclisi Temmuz Ayı İş Cinayetleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken yılın ilk 7 ayında ise en az bin 301 işçi yaşamını yitirdi. Salgın başladığından beri en az bin 168 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Tarım iş kolunda ölümler zirvede

Raporda tarım orman işkolunda yaşanan iş cinayetlerindeki artış dikkat çekti. Haziran ayında iş cinayetlerinin yüzde 16’sı tarım orman işkolunda gerçekleşirken bu oran Temmuz’da yüzde 31’e yükseldi. Buna göre tarım orman işkolunda en az 45 işçi yaşamını yitirdi. Aynı şekilde trafik kazası nedeniyle gerçekleşen iş cinayetlerinde benzer artış yaşandı. Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yüzde 25 ile trafik kazası yer aldı. Mevsimlik tarım işçileri kötü koşullarda, traktör kasalarında, eski minibüslerde, olması gerekenden fazla sayıyla bindirildikleri araçlarda gerçekleşen kazalar nedeniyle yollarda yaşamını yitiriyor.

onlemler-alinmiyor-olumler-katlandi-908925-1.

Raporda aşılanma çalışmalarının geç başladığına da değinilerek şöyle dendi: “Sınıf hareketinin en önemli taleplerinden birisi de acilen aşı temin edilmesi ve sınıfın tümünün aşı olma hakkıydı. İktidar bu noktada geç kaldı ve bu yılın bahar aylarında başta sağlık, eğitim, belediye, metal, tekstil, büro ve güvenlik emekçileri olmak üzere onlarca arkadaşımızı da aşının geç temin edilmesi nedeniyle kaybettik.”

Herkes aşı olsun

Salgının bitmesi için en önemli aşamanın aşılanma olduğu hatırlatılan raporda işçilere şu çağrıda bulunuldu: “Türkiye’de şu an Biontech veya Sinovac aşılarından en az iki doz olanların sayısı 29 milyondur, oransal olarak ise yüzde 40 civarıdır. İşçilere çağrımızdır: İktidarın salgın politikaları ve sürece dair açıkça paylaşılmayan bilgilerden dolayı tereddütlerin olduğunu biliyoruz, anlıyoruz. Ancak Covid-19 aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Alanlarda nasıl insanca yaşanacak bir ücret, güvenceli çalışma, sendika hakkı, iş cinayetlerine ve salgında bize dayatılan koşullara karşı birlikte mücadele ediyorsak şimdi de birbirimize ve ailelerimize karşı sorumluluğumuz için yaşamak ve yaşatmak için Covid-19 aşılarını olalım”

onlemler-alinmiyor-olumler-katlandi-908926-1.

***

İş cinayetlerinde çocuklar da ölüyor

Çocuk işçiliği önlenmediği gibi iş cinayetleri de durdurulmuyor. Rapora göre temmuz ayında en az 10 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Ölen çocuklar tarım, ağaç, inşaat, enerji ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu. 14 yaş ve altı 3 15-17 yaşlarında 7 çocuk yaşamını yitirdi.

Çocukların yanı sıra yaşlılar da emekli olmaları gerekirken ekonomik nedenlerle çalışmaya devam etmek zorunda kaldıkları için iş cinayetlerinde öldü. 51 yaş ve üstünde 40 emekçi çalışırken öldü. 65 yaş ve üstü yaş grubunda ise 10 işçi yaşamını yitirdi.

Öte yandan ucuz iş gücü olarak görülen göçmenlerde de ölümler devam etti. En az sekiz göçmen/mülteci işçi, işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle çalışırken hayatını kaybetti: 4’ü Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Afganistanlı ve 1’i Güney Koreli’ydi.