Salgında her gün 300’e yakın ‘önlenebilir ölüm’ meydana gelirken siyasi iktidar maske zorunluluğu gibi önlemlerin kaldırılabileceği sinyalini veriyor. 5 sağlık örgütü dün ortak açıklama yaptı, iktidarı uyardı: Önlemlerin kaldırılması bilimsel değil, ölüm sayılarını artırır.

Önlemler kaldırılırsa Covid ölümleri artar

Haber Merkezi

Türkiye’de her gün Covid-19 nedeniyle 300’e yakın insan yaşamını yitiriyor. Yalnızca son 10 günde (15 Şubat-24 Şubat) toplam 2 bin 731 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Buna göre her gün ortalama 273, her saat başı 11 can kaybı yaşandı. Son 10 günde 856 bin 936 yeni vaka tespit edildi.

Salgının bilançosu bu kadar ağırken ülkede ‘maske zorunluluğu kaldırılacak mı?’ sorusu gündemde. Sağlık Bakanlığı’nın, Koronavirüs Bilim Kurulu ile birlikte önümüzdeki hafta bu konuyu görüşmesi ve ardından ‘yeni dönem’le ilgili açıklama yapması bekleniyor. Aslında Bilim Kurulu bu hafta toplanacaktı ancak toplantı 1 Mart Salı gününe ertelendi. Sağlık örgütlerinden hekimler ve uzmanlar ise maske zorunluluğu da dahil olmak üzere önlemlerin gevşetilmesinin çok büyük hata olacağı görüşünde.

SALGIN KONTROL ALTINDA DEĞİL

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Toraks Derneği (TTD) ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD), dün ortak basın toplantısı düzenleyerek siyasi iktidarı bir kez daha uyardı. Örgütler adına yapılan ortak açıklamada, salgın önlemleri olmadan pandemi ile mücadele edilemeyeceği vurgulandı.

Ortak açıklamayı okuyan TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ocak ortasından itibaren hızla yayılan Omicron varyantının, hızlı bulaşma özelliği nedeniyle daha önceki piklerden çok daha fazla kişiyi etkilediğine dikkat çekti. Kurumsal yetkililerin rehavet yaratan sözleri ve yeterli önlemlerin alınmaması sonucu günlük ölüm sayısının aylar sonra 300’ü aştığını belirten Şenol, şunları söyledi:

“Bu varyantın daha çok insanda hastalık oluşturması ve aşılamanın yetersiz olması, daha fazla ölüme neden oldu. PCR testlerinin kısıtlanmasına rağmen resmi verilere göre halen günlük 80 bin civarında Covid-19 olgusu ve 250-300 ölüm görülüyor. Bu veriler, salgının yurdumuzda kontrol altında olmadığını gösteriyor. Üstelik resmi verilere göre 2 doz aşılama yapılan kişi sayısı 53 milyona yaklaştı, bu sayı enfeksiyon yayılımı ve ölümleri azaltmak için yeterli değil. Gerekli hatırlatıcı doz zamanı gelmesine rağmen bu dozu yaptırmayan kişi sayısı ise 25 milyondan fazla.”

ÖLÜMLERİN ARTACAĞI AÇIK

Ülkede salgından korunma önlemlerinin yetersizliğinden dolayı zaten her gün yüzlerce “önlenebilir ölümün” meydana geldiğini vurgulayan Şenol, “Şu anda aşılama oranı iyi olan ülkelerin aldığı kararlar emsal gösterilerek, tüm önlemlerin dayanağı olmadan kaldırılması bilimsel değildir ve Covid-19 ölüm sayılarında artışa yol açacağı açıktır” uyarısı yaptı.

Maske zorunluluğu tartışmalarına da değinen Prof. Dr. Şenol, “Salgının hafiflediği ve bitmekte olduğuna dair yetkililerce yapılan açıklamalar, zaten toplumda maske kullanımını çok azalttı, maske kullanımının tamamen kalkacağı beklentisini yarattı. Oysa rakamların gösterdiği üzere salgın hafiflemedi. Toplumda, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına her koşulda mutlaka devam edilmeli” ifadelerini kullanıldı.

ACİLEN YAPILMASI GEREKENLER

Prof. Dr. Şenol, Covid-19 ölümlerinin durdurulması için acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

►Salgının başından beri dikkat edilmeyen havalandırma ve kapalı alanların kapasitesinin düzenlenmesi konularında gerekli adımlar atılmalı.

►Hızlı antijen testleri yaygın, parasız ve erişilebilir şekilde faaliyete sokulmalı.

►Hem ilk hem de ek aşı dozlarının yapılmasını artırmak için yasal düzenlemeler dâhil bütün imkânlar ve yöntemler kullanılmalı.

►Çocuk yaş grupları için uygun aşılarla aşılama başlatılmalı.

►İlaç hekim reçetesi ile yazılır, hekim gözetiminde kullanılır. Covid-19 ilaçları evlere bırakılmamalı.

***

• Salgında yaşamını yitiren yurttaşların toplam sayısı: 93 bin 539
• Salgının başından beri tespit edilen vaka sayısı: 3,8 milyon
• Henüz hiç aşı olmamış 18 yaş üstü yurttaşların sayısı: 4,2 milyon
• Zamanı gelse de hatırlatma dozunu olmayanların sayısı: 25 milyon