Elazığ’daki depremde yıkılan binalar ihmali gözler önüne sererken 3 çocuk hayatını kaybetti. Manisa’da sarsıntılar nedeniyle yurttaşlar evlerine giremiyor. İstanbul’da ise iskeledeki çökme korkuya neden oldu

Önlemsizlik can aldı!

ELAZIĞ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Sürsürü Mahallesi'nde bulunan Dilek Apartmanı da çöktü. Apartmanın çevresinde bulunan diğer binalar ise herhangi bir hasar görmedi.

Dilek Apartmanı’nın enkazında arama yapan ekipler 8 kişinin cansız bedenine ulaştı,20 kişiyi ise sağ kurtardı. 4 katlı 2 bloktan oluşan Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğraflarında oldukça yıpranmış bir yapı olduğu görülüyor.

Çöken binanın 3'üncü katındaki dairede yaşayan Fırat Üniversitesi Mimarlık 3.sınıf öğrencisi Mehmet Şeker açıklamalarda bulundu.

onlemsizlik-can-aldi-679746-1.
Mimarlık okuyan 6 arkadaşıyla birlikte deprem anında çizim yaptıklarını ifade eden Şeker, “Herkes birbirine baktı ne yapacağız diye. İkişer ikişer bir yerlere dağıldık. Odanın kapısını açmaya çalıştım kirişin altına gireyim derken sırtıma ve sol tarafıma kiriş düştü. Yüz üstü düştüm. Kolum falan hep kapının içerisinde kaldı. Sol omzumda kirişin altında kaldı. Hiç hareket edemedim" dedi.

Bu arada çöken 6 katlı 2 bloktan oluşan Mavi Göl Apartmanı’nın daha önce çekilen fotoğrafları ortaya çıktı. A ve B bloktan oluşan ve çok sayıda dairenin bulunduğu binanın altında ise iş yerlerinin olduğu görülüyor. Binanın çevresindeki yapıların ise sağlam kalması dikkat çekti.

***


3 çocuk hayatını kaybetti

Depremde hayatını kaybedenler arasında 3 çocuk da yer aldı. Elazığ’da göçük altından çıkarılan 12 yaşındaki Miraç Dişli, kurtarılamadı. Hastaneye kaldırılan Miraç hekimlerin bütün çabasına rağmen hayatını kaybetti. Miraç’ın anne ve babası da hastanede yaşamını yitirdi. Dilek Apartmanı’nda ise annesi Fatma Yıldız ile birlikte iki yaşındaki oğlu Doruk Abbas Yıldız da yaşamını kaybetti. Anne ve oğul Elazığ Asri Mezarlığı’nda gözyaşlarıyla toprağa verildi.

onlemsizlik-can-aldi-679745-1.

Malatya’nın Doğanyol ilçesinde çöken evde ise 5 yaşındaki Yusuf Ali Say babası Gazal Say ile birlikte yaşama gözlerini yumdu. Say ailesinin cenazeleri toprağa verildi.

***

Çökme deprem korkusu yaşattı

İstanbul Sultangazi Esentepe Mahallesi'nde yapımı süren Merkez Camii'nde çalışanlar caminin kubbesine beton attı. Yaklaşık 1 saat sonra büyük bir gürültüyle kubbenin betonu ve inşaat iskeleleri çöktü. Sesi duyan mahalle sakinleri deprem olduğunu zannederek, sokağa döküldü. Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.


Mahalle sakinlerinden Şaban Göktaş, "Beton atıyorlardı. Beton atarken bir çatırtı geldi. İskeleler hafif yamulmuştu. Kubbenin ortası çöktü. Son betonu atıyorlardı. Betonu atarken iskele ağırlığa dayanamadı. İskeleler baya bir yıpranmışlar" dedi.

***

Manisa’da sarsıntılar sürüyor

onlemsizlik-can-aldi-679747-1.

MANİSA'nın Akhisar ilçesi Musalar Mahallesi'nde çarşamba günü meydana gelen 5.4'lük depremin ardından 5 metruk binanın çöktüğü, bölgedeki pek çok evin hasar gördüğü bölgede büyüklüğü 4.0'ü bulan sarsıntılar devam ediyor. Depremin yaşandığı ilk gece sokağa çıkan yurttaşlar, sarsıntılar nedeniyle evlerine girmeye korktuklarını söylüyor.

Depremde hasarın oluştuğu bölgelerden Kırkağaç ilçesi 900 nüfuslu Karakurt Mahallesi'nde, halk evlerine girmeye korkuyor. Sarsıntılar dolayısıyla evlerine adım atamadıklarını söyleyen Meryem Çoban "Evin içine girdiğinde başımıza yıkılacakmış gibi geliyor. En büyük hasar bizim evimizde oluştu. Birçok yerde derin yarık ve çatlaklar var. Hepimiz şoktayız, çok korkuyoruz. Evimizin yıkılmaktan başka çaresi yok" dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.