Bahçelievler’de çöken binanın etrafındaki sağlam binalara da zarar vermesi ihmalleri gözler önüne serdi. CHP’li Çelik, bölgede 10 binanın mühürlü olduğunu ve her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. Mahalleli ise riskli binalar için alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle diken üstünde

Önlemsizlik faciaya davetiye çıkarıyor

MERAL DANYILDIZ

Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi’nde önceki gün çöken 7 katlı bina akıllara mühürlendiği halde henüz yıkımı yapılmamış binaları getirdi. Öğlen saatlerinde çöken binanın enkaz kaldırma çalışmaları dün sabah saatlerinde sona erdi. Binanın çökmesiyle etrafındaki iki bina da zarar gördü. Zarar gören binada oturanlar mağdur olduklarını ve herhangi bir yardımın yapılmadığını söyledi. Riskli binaların yıkımı gerçekleşmediği için mahalleli ise diken üstünde.

İhmal nedeniyle çöken binanın zarar verdiği konutta oturan Eray Kantarcı isimli yurttaş, binanın yıkılırken iki binaya daha vurarak zarar verdiğini söyledi.

Bu binaların tahliye edilip mühür vurulduğunu belirten Kantarcı, “Binamız tahliye edildikten sonra kimse giremedi. Mağduriyet yaşandı. Akrabası olan akrabasına, yakını olan yakınına gitti. Mağduriyetin giderilmesine yönelik herhangi bir yardımda bulunulmadı” dedi.

Ümit Demir adlı yurttaş ise “Yıkılan bina daha önceden deprem dolayısıyla boşaltılmıştı. İki binayı kullanılmaz hale getirdi. Apartman sakinlerine yönelik o soğukta ‘Kalacak yeriniz var mı?’ diyen olmadı. Akrabası olmayanlar nereye gidecek? Bina şu anda kullanılmaz halde” şeklinde konuştu.

ÖNERGE REDDEDİLMİŞ

Öte yandan Bahçelievler CHP İlçe Başkanı Özgür Çelik, çöken binaya benzer 10’a yakın mühürlenen bina olduğunu söyledi. Bu binaların yıkımına derhal başlanması gerektiğine dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu: “O dönemde biz Bahçelievler CHP Meclis Grubu olarak Bahçelievler Belediyesi’ne bir önerge verdik. Bir deprem komisyonu kurulmasını, hasar almış binaların tespit edilmesini; acil müdahale edilmesi gereken binalara müdahale edilmesini ve depremle ilgili çalışmaların yapılmasını söyledik. Fakat Bahçelievler Belediyesi bizim deprem komisyonu kurulmasıyla ilgili önergemizi o dönemde reddetmişti. O dönemden bugüne kadar boşaltılan binalardan bir iki tanesinin yıkıldığını söylüyorlar ama depremde boşaltılan ona yakın binanın çoğunluğu hâlâ o şekilde mühürlenmiş duruyor. O binalardan bir tanesi de kendiliğinden yıkıldı.”