Koronavirüs salgını, engellilerin sorunlarını adeta ‘görünmez’ hale getirdi. Down Sendromu Derneği Başkanı Fulya Ekmen, özel çocukların eğitimlerine yönelik sıkıntının katlandığına vurgu yaparak “Kaderlerine terk edildiler” dedi.

Önlerindeki engeller salgında katlandı

DİLARA ŞİMŞEK | @dilarasimseek

Yaklaşık 10 milyonu Türkiye’de olmak üzere dünya genelindeki 1 milyardan fazla engellinin yaşam şartları Covid-19 salgınıyla daha da güçleşti. Down Sendromu Derneği Başkanı Fulya Ekmen, Dünya Engelliler Günü’nde çocukların eğitimde yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Ekmen, şunları aktardı: “Özel gereksinimli çocuklar farklı kademelerde okuyorlar. Kaynaştırma öğrencileri var, özel eğitim rehabilitasyon okullarında okuyanlar var, evde eğitim alanlar var. Çocukların gereksinimlerine göre farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Uzaktan eğitim sürecinde uzun bir süre boyunca çocukların ihtiyacına karşılık verilmedi. Özellikle zihinsel engelli çocuklar EBA’dan yararlanamadı. Hiperaktivitesi olan, işitme ve görme engelli çocuklar oldukça zorluk yaşadı.”

KADERLERİNE TERK EDİLDİLERonlerindeki-engeller-salginda-katlandi-812332-1.

Uzaktan eğitimde birçok çocuğa ailesinin eşlik etmesi gerektiğini aktaran Ekmen, şöyle konuştu: “Ekran önüne oturmakta zorlanan çocuklar var. Mart ayından beri çok ciddi sıkıntılar oldu. Özellikle kaynaştırma öğrencileri destek alamadı. Özel eğitim öğrencilerinin hepsi evlerde ve kaderine terk edilmiş durumda. Aile ne kadar yapabilirse, gücü ne kadar yeterse böyle sürüyor şu an durum. Eğitime erişemiyorlar.”

ONLAR ZATEN ZORUNLU KARANTİNADAonlerindeki-engeller-salginda-katlandi-812333-1.

Epilepsi ve Yaşam Platformu ve Türkiye Sakatlar Derneği Kadın Kolları Başkanı Ebru Öztürk, Covid-19’da engellilerin yaşadığı sıkıntının her kesim tarafından anlaşılabildiğini söyledi. Öztürk, “Engellilerin büyük bölümü koşullarından ötürü zaten eve kapalı yaşıyor. Bu dönemde eve kapananlar onlarla empati kurabildi” dedi.