“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek Maltepe’de bir araya gelen kadınlar, “Sözleşmeden değil önümüzden çekilin!” sözlerini haykırdı. Büyük Kadın Mitingi’nin sonlanmasının ardından polis müdahale etti, 5 kişi gözaltına alındı.

Önümüzden çekilin

Yaren Çolak

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılacağı resmi tarih olan 1 Temmuz’a günler kalmışken kadınlar ses çıkarmaya devam ediyor. İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda dün düzenlenen ve 131 kadın ve LGBTİ örgütünün desteklediği ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz Büyük Kadın Mitingi’ne katılan kadınlar, “Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişilik Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamaz!” dedi. Mitingin sonlanmasının ardından alandan ayrılmak isteyen kadınlara ise polis müdahale etti. Toplam 5 kişi polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Öte yandan kadınlar, Hatay ve ODTÜ’den de haykırdı.

Mitingde ortak açıklamayı aralarında Sinbo işçisi Dilbent Türker, Sağlık Emekçisi Yasemin Bakır, DİSK Kadın Komisyonundan Olcay Ozak, katledilen Seda Kurt’un Annesi Bedia Akar, Katledilen İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Aylin Sözer’in öğrencileri adına Revşan Aydınarığ’ın da aralarında bulunduğu miting katılımcıları okudu.

Maltepe’de bir araya gelen kadınlar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 20 Mart’ta feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek karara şu sözlerle tepki gösterdi: “Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler böyle yok edilemez!”

“Yan yanayız, güçlü, umutlu ve kararlıyız” diyen kadınlar, şunları dile getirdi: “Haklarımıza, sözleşmemize göz dikenlere sesleniyoruz… Mücadeleyle kazandığımız, artık bütün toplumun kabul ettiği haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini nasıl kazandık ise öyle savunmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden değil önümüzden çekilin!”

YASALARI UYGULAYIN

Kadınların, mitingde dile getirdiği talepler ise şu şekilde oldu:

Eşit yurttaşlık hakkımızın garanti altına alınması için hayatın her alanında somut adımlar atılmasını istiyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasalarda ve hayatın her alanında sağlanmasını istiyoruz.

Kazanılmış haklarımızı ve mücadeleyle yazdığımız yasaları tehdit eden söylemlere ve girişimlere son verilmesini istiyoruz.

Şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil bir eylem planı açıklanması ve uygulanmasını istiyoruz. 6284 kadınları şiddetten koruma yasasının etkin uygulanmasını istiyoruz.

TCK 103. madde kapsamındaki çocuk cinsel istismarcılarına af, ‘erken evlilik’, ‘genç evlilik’ gibi adlar altında çocuk cinsel istismarının meşrulaştırılmasına; kadınların Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve şiddet ile ilgili kanunlardaki kazanılmış haklarını ve anayasal eşit vatandaşlık ilkesini kamuoyu önünde sürekli olarak tartışmaya açan tüm söylem ve girişimlere son verilmesini istiyoruz…

Çocuk yaşta evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gerekirken; aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yumanların soruşturulmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz.

İşyerinde şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi için etkin politikalar, örgütlenme özgürlüğü ve İLO 190 sayılı sözleşmenin imzalanıp uygulanmasını istiyoruz.
Eğitimin her kademesinde, medyada, toplumsal hayatın her alanında cinsiyetçi rolleri, kalıplaşmış tutum ve davranışları değiştirmek üzere somut adımlar atılmasını istiyoruz.

Tüm şüpheli kadın ve LGBTİ ölümlerinin mercek altına alınmasını, cinsel saldırı ve cinayet iddialarının aydınlığa kavuşturulmasını, faillerin ve soruşturmaların kapatılmasında rolü olanların cezalandırılmalarını istiyoruz.

ODTÜ’DEN DESTEK

ODTÜ’de 20 öğrenci topluluğu ve bir öğrenci temsilciliğinin çağrısıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine karşı eylem yapıldı. İstanbul’da kadınların düzenlediği mitingle eş zamanlı toplanan ODTÜ’lü öğrenciler ise “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi bir kez daha haykırıyoruz” dedi.