Bugün gerçekleşmesi planlanan Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasına tepki gösteren Onur Haftası Komitesi’nden Demir: Yürüyüş sembolik bir şey. Olsa da olmasa da biz tüm renklerimizle, Taksim’in çeşitli sokaklarında olacağız

Onur Haftası Komitesi: ‘Tüm renklerimizle sokakta olacağız’

YAĞMUR ÖZTÜRK

Bu yıl ‘Sınır’ temasıyla 26’ncı defa yapılacak olan ‘İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın son için planlanan Onur Yürüyüşü, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Gelenekselleşen yürüyüş, son 4 yıldır çeşitli bahaneler sunularak yasaklanıyor. Daha önce ramazana denk geldiği için yasak getirilen yürüyüşün bu yılki iptal nedeni ise ‘oluşabilecek muhtemel olumsuzluklar’. Onur Haftası Komitesi’nden Yunus Emre Demir kararı değerlendirdi: “Amaç, örgütlenme hakkımızı elimizden almak.”

“4 yıldır sadece yürüyüşler yasaklanıyor ama diğer muhalif kesimlere olduğu gibi bize dönük de sansür, yasaklama, baskı girişimi çok daha eskiden beri var” diyen Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “4 yıldır söylediğimiz gibi bu yürüyüşün yasaklanması demek; en temel hakkımız olan örgütlenme hakkımızın elimizden alınması demek. Buna dair bir girişim bu.”

Demir, yasaklama getirilmeyen senelerdeki yürüyüşlerin son derece barışçıl geçtiğini hatırlatarak, “Ne zaman yürüyüşler yasaklandı, o zaman hem devletin kolluk güçleri hem de sivil faşistlerin devletin kolluk güçlerinden aldığı güçle birlikte ortalık terörize olmaya başladı” dedi ve ekledi: “Güvenliği tehdit eden unsur aslında güvenliğin kendisi. Güvenlik önlemi aldığını iddia eden yetkililer hem orada bulunan yurttaşların, hem yürüyüşe gelen yurttaşların, çevredeki turistlerin, esnafın, herkesin hatta kendi personelinin güvenliğini tehdit ediyor. Normalde bir buçuk saatte yapılacak ve bitecek bir yürüyüşken bu yasakla beraber olay çok daha büyüyor. O gün boyu Taksim kilitleniyor.”

Yürüyüşün gerçekleşmesi için görüşmelere devam edeceklerini ve çabalayacaklarını belirten Demir, “Yürüyüş sembolik bir şey. Olsa da olmasa da biz tüm renklerimizle, bayraklarımızla Taksim’in çeşitli sokaklarında olacağız” diye konuştu.

‘13 yıl sorun yaşamadık’

Onur Haftası Komitesi de yasakla ilgili yaptığı açıklamada, “Sistematik olarak görmezden gelinen haftamız ve yürüyüşümüz, kendi görünürlüğümüzü sağlamak ve varoluşumuzdan duyduğumuz onuru kutlamamız için çok önemli” ifadelerini kullanıldı. Komite karara şu sözlerle tepki gösterdi: “On altı yıldır düzenlenen Onur Yürüyüşü polis saldırıları başlamadan önce on üç yıl boyunca aralıksız hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadan gerçekleştirilmiştir. İlk başta ramazanı ve güvenlik meselesini bahane eden İstanbul Valiliği son iki yıldır ramazana denk gelmeyen ve bu yıl hiçbir tehdit almamış yürüyüşümüzü yasaklayarak gösterdiği gerekçelerin sadece birer bahane olduğunu ve aslında Valilik kararının bizlere yöneltilen nefretin bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.”

Polis, güvenliği tehdit ediyor

Vali’nin kendisine verilen yetkiyi toplumun bir kesimine ayrımcılık yapmak üzere kullanarak suç işlediği belirtilen açıklamada yürüyüşteki güvenlik sorununa da polislerin neden olduğu vurgulandı: “Bir suç niteliği taşıyan ve bizlere yöneltilen nefreti körüklemekten başka hiçbir şeye hizmet etmeyen bu karar meşru değildir. Evet, Valilik kararında denildiği üzere bir güvenlik sorunumuz vardır fakat bu sorunun sebebi bizzat bunu diyen Valiliğin kendisi ve her yıl en demokratik hakkımız olan yürüyüşümüze saldıran polis güçleridir.”