Onur Yürüyüşü’ne Taksim’de izin verilmeyeceğini belirten İstanbul Valiliği, 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nin Bakırköy Pazar Alanı’nda düzenlemek istediği yürüyüş ve mitinge de olumsuz yanıt verdi. Valilik, Bakırköy’deki eylemi, “halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi, provokatif […]

Onur yürüyüşlerine her yerde yasak

Onur Yürüyüşü’ne Taksim’de izin verilmeyeceğini belirten İstanbul Valiliği, 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nin Bakırköy Pazar Alanı’nda düzenlemek istediği yürüyüş ve mitinge de olumsuz yanıt verdi.

Valilik, Bakırköy’deki eylemi, “halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi, provokatif eylem ve olayların yaşanmaması” bahaneleriyle yasakladı. Onur Haftası Komitesi ise yasağa ilişkin şu açıklamayı yaptı: “İstanbul Valiliği tarafından duyurulan yürüyüş ve miting alanlarından olan Bakırköy Pazar Alanı için yaptığımız yürüyüş ve miting başvurumuz İstanbul Valiliği tarafından reddedildi. Böylelikle LGBTİ+’lara sadece Taksim’in değil İstanbul’un her yerinin yasak olduğunu görmüş olduk. Genel ahlak, genel sağlık, toplum güvenliği gibi bahanelerle getirilen yasak kararına dair atacağımız adımları ve yürüyüşün durumunu yakın zamanda duyuracağız. 30 Haziran günü LGBTİ+’lar ve LGBTİ+fobi karşıtlarının bir arada olacağına olan inancımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

İzmir’de talep reddedildi

İzmir Onur Haftası kapsamındaki etkinliklerin bir kısmına getirilen yasağın yürütmesini 19 Haziran’da durduran İzmir 1. İdare Mahkemesi, yürüyüş yasağına ilişkin kararını da bugün açıkladı. Mahkeme, İzmir Onur Yürüyüşü’ne getirilen Valilik yasağına Genç LGBTİ+ Derneği’nin açtığı yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Mahkeme bu kararına gerekçe olarak, “suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike halini” gösterdi.

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi karara ilişkin şunları söyledi: “Mahkeme kararı açıklandı. 7. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü yasağına yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Basın açıklamamızı yapmak üzere Kıbrıs Şehitleri Starbucks (Eski Leman Kültür) önünde buluşacağız. Tüm LGBTİ+’ları ve hak savunucularını bekliyoruz!”

Antalya Barosu’ndan başvuru

Antalya Barosu, Onur Haftası ve yürüyüşünü, şehirde LGBTİ-etkinliği yapılmasını 15 gün süreyle yasaklayan Antalya Valiliği’ne dilekçe yazdı. Baro, Valiliğin yasağı geri almasını talep etti.

Barışçıl toplantı ve gösteriler ile yürüyüşlerin, düşünceyi açıklama özgürlüğünün kullanılması yöntemlerinden olduğunu hatırlatan Baro, “Gerek düşünce ve ifade özgürlüğü ile düşünceyi açıklama ve yayma hakkı, gerekse toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, demokratik toplumun korunması zorunlu, vazgeçilmez değerlerindedir. İdareniz, bu özgürlüklerin kullanılmasını sağlamakla ile görevli olup, toplumun bazı kesinlerini rahatsız edebileceği varsayımından hareketle söz konusu etkinliklerin yasaklanması kabul edilemez” dedi.