İstanbul’da 19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Taksim’de bir araya gelen yurttaşlara polis müdahale etti, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. LGBTİ+’lar geri adım atmadı, polisi aşarak yürüyüşe devam etti.

Onur Yürüyüşü müdahale dinlemedi: Susmuyoruz korkmuyoruz!

Meral DANYILDIZ

İstanbul’da düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Taksim’de toplanan LGBTİ+’lara polis müdahale etti. 20’den fazla kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği’nin Maltepe miting alanına izin vermemesi üzerine, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, “Sokak Bizim” diyerek 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Taksim’e çağrı yaptı. Beyoğlu Kaymakamlığı ise Onur Yürüyüşü’nü “devletin bölünmez bütünlüğü, genel ahlak ve Covid-19 tedbirleri” gerekçesiyle yasakladı. Bu yasak sonrası Taksim, polis ablukasına alındı.

Yasak kararının ardından yürüyüş için iki saat önce Taksim Mis Sokak’ta toplanan LGBTİ+lara polis sert şekilde müdahale etti. Aralarında LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi gönüllülerinin de olduğu çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Kalkan ve plastik mermi kullanan polis, İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm giriş çıkışları kapattı, caddeyi boşaltmaya başladı.


GAZETECİYE TERS KELEPÇE

Alanda görev yapan gazeteciler de darp edildi, gazetecilerin görüntü alması engellenmeye çalışıldı. AFP muhabiri Bülent Kılıç, ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisin boğazına diziyle baskı uyguladığı Kılıç’ın “Nefes alamıyorum” diye seslendiği duyuldu. Gazeteci örgütleri bu muameleye tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “AFP Muhabiri Bülent Kılıç, boğazına basılıp nefessiz bırakılarak gözaltına alındı. Üyemizin derhal serbest bırakılmasını ve sorumlu polisler hakkında işlem yapılmasını talep ediyoruz” açıklaması yaptı.

‘NEFRET UZAK OLSUN’

Müdahalenin ardından “Aşk, aşk hürriyet, uzak olsun nefret” sloganıyla Odakule’ye yürüyen LGBTİ+’lar, Odakule’de basın açıklamasını okuyacakları sırada yine polis müdahalesine maruz kaldı. Geri adım atmayan LGBTİ+’lar, bu kez Tünel’de toplandı. Burada okunan açıklamada özetle şunlar kaydedildi: “Bizler LGBTİ+’lar, kadınlar, işçiler, Kürtler, öğrenciler olarak devletin bize yönelttiği tüm saldırılara karşı bir arada durmakta kararlıyız. Birlikte örgütlenecek, sokakta beraber bağıracak, yeniden partileyecek, güvenli alanlarımızı birlikte koruyacak ve büyüteceğiz. Çünkü biliyoruz, tüm yasakların, saldırıların, engellemelerin, yok sayma girişimlerinin arkasında korkuları var! İşledikleri suçların farkındalar, yargılanmaktan korkuyorlar. Bugün burada olan, sokakları ve birbirini çok özleyen tüm lubunyaların; burada olamayanların; zorbalığa maruz kalan, kendini yalnız hisseden herkesin; yerlerinden edilenlerin; devlet şiddetine maruz bırakılanların, tüm lubunyaların Onur Haftası kutlu olsun! İyi ki varız ve çok kalabalığız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”

Açıklamanın ardından yürümeye devam eden LGBTİ+’lar, 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için yine Taksim’de olacaklarını duyurdu.

onur-yuruyusu-mudahale-dinlemedi-susmuyoruz-korkmuyoruz-892421-1.

***

2015’ten beri yasaklanıyor

İstanbul Valiliği 2015 yılından beri ayrımcı ve keyfi gerekçelerle İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklıyor. Öte yandan Onur Haftası etkinlikleri kapsamında geçen salı günü İstanbul Maçka Parkı’nda düzenlenmesi planlanan piknik de etkinlikten üç saat önce “kamu düzeni” gerekçesiyle yasaklanmıştı. Polis gökkuşağı bayrağı taşıyanları parka almamış ve alandaki LGBTİ+’lara müdahale etmişti.