Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı!

23. LGBTİ Onur Yürüyüşü daha başlamadan Taksim Meydanı ve çevresine sevk edilen burada toplanan gruba herhangi bir uyarıda bulunmaksızın tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı.

Çok sayıda kişi saldırıda yaralanarak hastanelere sevk edildi. Bazı basın mensupları da polisler tarafından tartaklandı. Toplanan gruplar polise "faşizme karşı bacak omuza" sloganlarıyla tepki gösterdi. Polis, toplanıp basın açıklaması yapmaya çalışan kalabalığa karşı tekrar tekrar saldırdı. Polisin saldırı ve tahrikleri gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Onur Yürüyüşü'ne karşı uygulanana şiddet başta sosyal medya olmak üzere kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı.

VALİLİK, RAMAZAN'I 'GEREKÇE' GÖSTERDİ
Saldırının ardından LGTBİ Onur Haftası resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul Valiliği'nin Ramazan'ı 'gerekçe' göstererek yürüyüşü engellemeye çalıştığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

13 yıldır Taksim'de düzenlenen Onur Yürüyüşü'nde bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmamıştı. Geçen seneki Onur Yürüyüşü de Ramazan ayında gerçekleşmişti.

CANLI BLOG

21.55 Tünel'de parti düzenleyen LGBTİ aktivistlerine polis saldırdı! (Coşku Bozduman)

20.35 Polis gözaltıları sürüyor. Üç kişi daha gözaltına aldı. Odakule yakınlarında polis yoldan geçen insanları tahrik ediyor, küfür edip çelme takıyorlar. BirGün gazetesi muhabiri Uğur Şahin de polisler tarafından tartaklandı. (Coşku Bozduman)

20.25 Odakule'de toplanananlara polis yine saldırdı. Odakule onunden Galatasatay lisesi tarafina kimsenin geçmesine izin verilmiyor. (Coşku Bozduman)

19.48 Polis Galatasaray Meydanı'ndan Tünel'e doğru tazyiki su sıkarak ve basını hedefalarak ilerliyor.via sendika.org

19.39 Polis, Tünel'de dağılanlara tekrar saldırdı.via sendika.org

19.38 Tünel'deki basın açıklamasının ardından kalabalık ara sokaklara dağılıyor.via @yarın

19.32 Polis, Galatasaray Meydanı'ndan Odakule'ye doğru yürüyen kalabalığa TOMA ve gazla saldırdı.

19.22 Polis, Tünel'in girişine yine barikat kurdu, "Programınız bitti, dağılın" uyarısı yapıyor. Tünel'de an itibariyle büyük bir kalabalık var. (Fotoğraf sendika.org)

19.18 Tünel'de toplanan binlerce kişi dans edip slogan atıyor. Dağılın uyarısını sürdüren polis ise saldırı hazırlığı yapıyor.via sendika.org

19.10 Tünel yakınlarında polis kitleye dağılın uyarısı yapıyor. Basının görüntü almasını engelliyor. via sendika.org

19.08 Kaos GL editörü Yıldız Tar, Hayat TV'ye polislerin LGBTİ bireylere ve yurttaşlara homofobik küfürler ettiğini ve taciz ettiğini söyledi.

19.06 Basın açıklaması yapmak için yürüyenler Tünel Meydanı'na ulaştılar. via @yarın

18.59 İstiklal Caddesi açılır açılmaz polis kalabalığa TOMA ve gaz bombalarıyla yeniden saldırdı! İstiklal'de "eşcinseller susmayacak" sloganı.

18.50 Saldırının ardından Tünel'de basın açıklaması yapılması için yürünüyor.

18.46 Mis Sokak'ta yoğun polis saldırı var.

18.42 Şişli'deki kalabalık Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e doğru yürüyor. via @yarın

18.37 Milletvekillerinden Galatasaray Meydanı önünde açıklama. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: "Ramazan ayı hoşgörü ayıdır, merhamet ayıdır. Haramı, rüşveti, hırsızlığı yerken Ramazan'ı düşünmüyorlar böyle barışçıl bir eyleme izin vermiyorlar. IŞİD'e müsamaha gösterilirken bu barışçıl eyleme saldırıyorlar."

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: "Valilikle görüştük ancak yürüyüşün olamayacağını söyledi. Bizler barışçıl şekilde 12 yıldır bu yürüyüşü yapıyoruz. Vali 'onlarla olmaz' demiş. Neden olmaz sorusuna da 'Ramazan' demiş. Dünyanın her yerinde özgür bir şekilde gerçekleştirilen yürüyüşü engelleyen valiyi kınıyoruz. Özgürlük için ve iç güvenlik paketinin kaldırılması için direneceğiz."via evrensel

18.35 Saat 18.45'de Tünel'de bir basın açıklaması yapılacak. via ETHA

18.26 Polis, sendika.org muhabiri Murat Karadeniz'i Mis Sokak'ta plastik mermiyle yaraladı. Karadeniz, hastaneye kaldırıldı. via sendika.org

18.25 HDP ve CHP milletvekilleri Gökkuşağı bayrağının arkasında kitleyle birlikte Galatasaray'a doğru yürüyüşe başladı. via sendika.org

18.17 Harbiye'de yüzlerce kişi "Susma haykır eşcinseller vardır" sloganı attı, yolu trafiğe kapattı. Harbiye'den Şişli'ye doğru yürüyenler, Maçka'ya doğru ilerliyor. via sendika.org

18.00 HDP ve CHP milletvekilleri Taksim Meydanı'nda açıklama yapıyor.

17.52 Saldırının ardından dağılan grubun bir kısmı Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi düzenliyor. bir diğer grup ise Cihangir'de toplanıyor.

17.50 Polis Taksim Meydanı ve Tünel'den İstiklal Caddesi'ne geçişlere izin vermiyor. Sendika.org'un haberine göre ise HDP ve CHP'li vekiller el ele tutuşup insan zinciri oluşturarak ön sırada polise karşı set oldu.

17.40 Polis, yerde bir kadına plastik mermilerle ateş etti!

17.30 CHP milletvekili Mahmut Tanal TOMA'nın üzerine çıkarak polisi engellemeye çalıştı.

17.00 Polis ara sokaklara dağılan gruplara saldırmayı sürdürüyor. Polisin TOMA ve biber gazının yanı sıra tazyikli su da kullandığı belirtiliyor.

16.40 Polis Taksim Meydanı çevresinde toplanan gruba herhangi bir uyarı yapmadan saldırdı.