400 bin evin boş olduğu Paris’te barınma sorunu büyürken aralarında göçmenlerin de olduğu 600 evsiz, valilik önünde çadır kurdu. Evsizler, yetkililerden barınma sorununun acil olarak çözülmesini talep ediyor.

Onurlu barınma temel bir haktır

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’nın başkenti Paris’te evsizler valilik önünde çadır kurdu. Aralarında Utupia 56, Wilson ve DAL gibi göçmenlerle dayanışma derneklerinin de bulunduğu “Collectif Requisitions” adlı oluşumun desteğiyle Paris valiliği önündeki Andre-Citroen parkında kurulan kampta 600'den fazla göçmen ve evsiz yer alıyor.


Utupia 56’dan yapılan açıklamada çadır kuranların Afganistan, Fildişi Sahili, Eritre, Etiyopya, Fransa, Gine, Fas, Rusya ve Sudan gibi ülkelerden gelen evsiz göçmenler olduğu kaydedildi. Evsizlerin bazılarının aylardır sokaklarda olduğu ve kanuna göre kendilerinden sorumlu valilikten temel barınma haklarını talep ettikleri değerlendirmesine yer verildi. Paris sokaklarında 15 çocuğun dernekler tarafından temin edilen çadırlarda uyuduğunun kaydedildiği açıklamada “Yerleri sokak değil, sabit konut ve okul" ifadesi kullanıldı.

ÜLKE GENELİNDE 3 MİLYON BOŞ EV VAR

Bu kişilerin barınma ihtiyacının acilen giderilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, dünlü eylemin Collectif Requisitions'ın evsizler için 10'uncu eylemi olduğu, Aralık 2020'den bu yana yapılan eylemler sayesinde 3 bin 600'den fazla evsize barınma sağlandığı aktarıldı.

Açıklamada, "Böyle bir eylemi 10'uncu kez gerçekleştirmek, kanunlara ve temel haklara saygı ve onurlu bir barınma sağlama konusundaki siyasi irade eksikliğini yansıtıyor" ifadesi yer aldı.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (INSEE) verilerine göre, ülkede 3 milyondan fazla boş ev var. Bunların 400 bininin Paris’in içinde yer aldığı Ile-de-France bölgesinde bulunduğu kaydedildi.

HERKESE BARINMA HAKKI SAĞLANSIN

Paris’te temmuz ayında da kentin turistik alanlardan Vosges Meydanı’nda 400 kadar evsiz, "onurlu barınma" isteğiyle çadır kurmuştu. Vosges Meydanı, Paris’in görünmeyen yönlerini lüks mahallelerdekilere ve turistlere göstermek amacıyla seçilmişti.

Collectif Requisitions ve diğer göçmen dayanışma dernekleri yetkililerden barınma sorununun onurlu şekilde çözülmesi talep ederken eylemlerin herkese barınma sağlanana kadar devam edeceği uyarısında bulundu.