Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon başladı. Barış Pınarı adı verilen harekat Erdoğan tarafından atılan tweetle resmen duyuruldu

Operasyon başladı

Fırat’ın doğusuna yönelik uzun süredir hazırlıkları yapılan askeri harekat başladı. Barış Pınarı adı verilen harekatı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan dün saat 16.10’da attığı “Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmıştır” tweetiyle duyurdu. “Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir” ifadelerini kullanan Erdoğan muhalefet liderlerini arayarak operasyona ilişkin bilgi verdi.

Yoğun top atışıyla başlayan harekatın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanlığı yapılan açıklamalarda ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ile NATO ve BM’in bilgilendirildiği açıklandı. Harekatın “Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar çerçevesinde başlatıldığını” söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu meşru müdafa haklarını kullandıklarını kaydetti.

SINIRDAN 30 KM İÇERE GİRİLDİ

Operasyon ilk olarak Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn’dan başlatıldı. TSK’ye ait savaş uçaklarının sınırdan 30 kilometre kadar içeri girdiği açıklandı. F-16 savaş uçakları Ayn İsa çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki hedefleri bombaladı. Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı kırsalındaki noktaları da vuruldu. Urfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad’da birçok bölge roketatar ve obüs atışlarıyla hedef alındı. Karadan ve havadan yapılan bombardıman gece boyunca da sürdü.

Savunma Bakanlığı “Sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta” açıklaması yaptı.

14 BİN CİHATÇI YER ALACAK

ÖSO bünyesinde cihatçı grupların bir araya getirilmesiyle geçen hafta Urfa’da kuruluşu ilan edilen Milli Ordu da harekatta yer alırken, operasyon öncesinde Akçakale Tel Abyad sınırında TSK ile birlikte incelemelerde bulunuldu. Milli Ordu Sözcüsü sıfatıyla açıklamalarda bulunan Yusuf Hammud “Fırat’ın doğusuna askeri harekat için ilk planda 14 bin ÖSO askeri savaşa katılacak. İhtiyaç durumunda yeni birlikler cepheye sevk edilecek” ifadelerini kullandı.
nusaybin’e havan atıldı

Suriye tarafından atılan iki havan mermisi Ceylanpınar ilçe merkezine düştü. Kamışlı kırsalından atılan roket ise Nusaybin’de Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir binanın duvarına isabet etti. Her iki saldırıda da ölen ya da yaralanan olmazken, sınır hattındaki askeri birlikler, Kamışlı’daki alanı top atışına tuttu.

SINIR HATTINDA OKULLAR TATİL

Urfa’nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ilçelerindeki tüm okullar, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi. Urfa Valiliği, Türkiye - Suriye sınırında özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

MECLİS'TE GERGİNLİK

Harekata ilişkin Meclis’te gerginlik yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Türk ordusuna işgalci diyen ya katildir, ya zalim” ifadesini kullandı. Turan’a yanıt veren HDP’li Fatma Kurtulan ise, “Oraya işgale gidiyorsunuz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri o ya da bu nedenle, başka bir ülkenin sınırları içindeyken, Türkiye’nin topraklarını korumak için tezkere gelirse, biz bu tezkereye ‘evet’ deriz” ifadelerini kullandı.

SDG’DEN AÇIKLAMA

Suriye Demokratik Güçleri de (SDG) operasyona karşı seferberlik ilan etti. SDG, ABD liderliğindeki ‘IŞİD Karşıtı Koalisyon’a uçuşa kapalı bölge ilan etmesi için çağrıda bulundu. Seferberlik ilanında ‘her etnik gruptan sivillerin sınıra gelerek direniş eylemlerinde bulunmaları’ istendi. Açıklamada aynı zamanda, “Suriye ve diğer yerlerde yaşayan Kürtlere harekatı protesto etme” çağrısı yapıldı. SDG ayrıca ABD’ye de çağrıda bulunarak bölgenin uçuşa kapatılmasını talep etti. SDG saldırılAR dolayısıyla IŞİD ile mücadeleyi durdurdu.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Resulayn ve Tel Abyad’daki binlerce sivilin bombardıman olmayan bölgelere kaçtığını belirtti. SDG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, bölgedeki insanların büyük bir panik içinde olduğunu söyledi.