Kasım ayı kamu harcama rakamları, “Fırat’ın doğusuna operasyon” hazırlığının bütçeye maliyetini gözler önüne serdi. Mühimmat ve güvenlik harcamalarına geçen ay 1 milyar 652 milyon TL harcandı, 11 aylık harcama toplamı ise 8 milyarı aştı

Operasyon hazırlıkları harcamada rekor kırdı

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı kamunun kasım ayı harcama rakamları, “tasarruf” kararına rağmen güvenlik harcamalarında büyük artış olduğunu ortaya koydu. Suriye’de “Fırat’ın doğusu” olarak nitelendirilen bölgeye askeri operasyon hazırlığında olduğunu açıklayan hükümet, geçen ay Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları için 1.6 milyar TL harcadı. Bir önceki ay 795 bin TL harcanan bu kalem için devletin kasasından 11 ayda 8.4 milyar TL çıktı. Bu harcama kaleminin içinde bulunan “savaş teçhizatı alımları” için kasım ayında 343 milyon 297 bin TL, “mühimmat alımı” için ise 751 milyon TL harcandı.

KİRACI DEVLET
Tüm tasarruf açıklamalarına karşın kira ödemeleri de hız kesmedi. Kasım ayında ödenen 277 milyon 210 bin TL’lik kiranın 63 milyonu araçlara gitti. Birçok kamu kurumunu kiralık binalara taşıyan AKP, “Hizmet Binası Kiralama Giderleri” kaleminden de 126 milyon 984 bin TL harcadı. Kamunun 11 aylık kira gideri yaklaşık 2 milyar TL oldu.

ÖRTÜLÜ HARCAMA 1.6 MİLYAR
Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan ve hesabı sorulamayan, kamuoyunda “örtülü ödenek” olarak bilinen “Gizli Hizmet Gideri” kaleminden yapılan 2018 yılı harcamaları rekora gidiyor. Kasım ayındaki 145 milyon TL’lik örtülü ödenek harcaması ile yılın bitimine bir ay kala harcanan tutar 1 milyar 658 milyon TL oldu.

MÜTEAHHİTLERE 41 MİLYAR
Yap-İşlet-Devret modeli ile yandaş müteahhitlere ihale edilen işlerin kamuya maliyeti de büyüyor. Müteahhitlere kasımda aktarılan 3.8 milyar TL ile 11 ayın toplamı 41.2 milyar TL oldu. Geçen ay müteahhitlik giderleri kaleminden yapılan en yüksek harcama 1.4 milyar TL ile hizmet binaları yapımına gitti.

“Hizmet Alımları”nın içerisinde bulunan “Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler” kalemi için kasım ayında devletin kasasından 1.2 milyar TL çıktı. Aynı kalemin 11 aylık harcama tutarı ise tam 13 milyar 734 milyon TL oldu.

TEMİZLEMEYE DOYAMADILAR
Tasarruf döneminde temizliğe harcanan tutar da dikkati çekti. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, kamunun bir aylık su ve temizlik malzemesi harcaması 142.5 milyon TL oldu. 11 ayda temizliğe harcanan tutar ise 1.1 milyar TL oldu.