Fırat’ın doğusuna yakın zamanda operasyon düzenleneceğini geçen günlerde açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD’ye, SDG de Türkiye’ye rest çekti

Operasyon restleşmesi

Fırat Nehri’nin doğusuna yapılacağı açıklanan operasyon Suriye gündemini ısındırıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye rest çekerken, olası operasyonun hedefi olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de Türkiye’ye rest çekti.

İstanbul’da İslam İşbirliği Örgütü Konferansı’nda konuşan Tayyip Erdoğan, önceki gün Tel Rıfat bölgesinde 1 askerin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, Fırat’ın doğusuna düzenleneceğini duyurduğu harekât kararının ne kadar haklı bir karar oluğunu ifade etti. Erdoğan, “Dün akşam Irak’ta operasyonumuzu yaptık. Sincar’da ve Mahmur’un eteklerinde atılan adımlara karşı operasyonumuzu yaptık. Gerisi gelecektir. Nereden tehdit varsa, cevabı verilecek” diye konuştu.

“Bu terör örgütlerini ya yok edecekler, onlar etmiyorsa biz edeceğiz” diyen Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin 22 üssü var. 20 bin TIR silah geldi. Kime geldi, YPG/PYD’ye geliyor. Bunlar bizim elimize geçince kimler tarafından kime gönderildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşması sırasında ABD’ye de tepki gösteren AKP’li Cumhurbaşkanı, “Bizden yeni bir plan istiyorlar. Münbiç hikâyesiyle dikkatimizi dağıtmaya çalışıyorlar. Münbiç, Arapların yaşadığı bir bölgedir. Ama terör örgütlerine vermiş durumdalar. Şimdi de diyoruz ki, temizlediniz temizlediniz, çıkarmadığınız takdirde Münbiç’e de gireceğiz” dedi.

SDG’DEN AÇIKLAMA

Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığı ile ilgili Suriye Demokratik Güçleri’nden dün ilk kez açıklama geldi. Reuters’a konuşan SDG’nin en üst düzey komutanı Mazlum Kobani, “Herhangi bir saldırıya hazırız ve güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz” dedi. Kobani, Türkiye’nin operasyonunun Suriye’nin doğusunda IŞİD’le savaşan YPG’lileri etkileyeceğini de belirtti. SDG komutanı Kobani, ayrıca, Washington’ın Suriye’de Kürtlerin kontrolünde olan bölgeye operasyon düzenlemesini engellemek için “ciddi girişimleri” olduğunu söyledi. SDG komutanı, “Bunu önlemek için diplomatik çabalarımız devam ediyor” diye ekledi.

IRAK’TA OPERASYON

Erdoğan’ın bahsettiği operasyon ise dün duyuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Irak’ta yer alan Sincar ve Karacak Dağı bölgelerine havadan operasyon düzenlendiği ifade edildi. Bu, TSK’nin Karacak’a yönelik ilk operasyonu oldu. Operasyonun, 20’den fazla savaş uçağı, İHA ve tanker uçakları ile yapıldığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin PKK’nin uzantısı olarak kabul ettiği YPG’yi de bünyesinde barındıran Suriye Demokratik Güçleri, ABD’nin bölgede destek verdiği en başlıca grup.
Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon başlatacağını açıklamasının ardından ABD, Suriye’nin kuzeyinde tek taraflı bir operasyonun “kabul edilemez” olduğunu duyurmuştu. Suriye’nin kuzeyinde SDF güçleriyle birlikte yaklaşık 2 bin Amerikan askeri bulunuyor.


‘Operasyonun söylemi, kendisinden önemli olacak’

Meral Danyıldız

Türkiye’nin planladığı operasyonu BirGün’e yorumlayan Prof. Dr. İlhan Uzgel, gelişmeleri seçim öncesi dönemle birlikte yorumladı. “Genel siyasetin gelişimine baktığımızda, Amerika’nın burada kapsamlı bir operasyona izin vermesi mümkün değil” diyen Prof. Uzgel, ABD ile uzlaşmanın, Türkiye’yi seçim öncesinde rahatlatacak bir kısmi operasyon konusunda olduğunun göründüğünü belirtti. Uzgel, öngörülen operasyonu şöyle tarif etti: “Daha çok PYD ile çatışmaya girilmeyecek bölgelerde, küçük coğrafi alanları tutma şeklinde, orada asker bulundurma şeklinde olacak gibi duruyor. Dolayısıyla büyük ve kapsamlı, oradaki PYD varlığını ortadan kaldırmaya yönelik operasyon yaşanma ihtimali çok düşük.” ABD’nin söylem olarak Türkiye’ye karşı çıksa da el altından çok fazla ses çıkarmayarak Türkiye’nin Suriye kuzeyinde bazı ceplerin içine girmesine izin vereceğini belirten İlhan Uzgel, “Orada doğrudan bir çatışma çok fazla yaşanmaz büyük olasılıkla. Oraları Türkiye tutar muhtemelen” dedi. Uzgel, operasyonun esas amacını ise şöyle ifade etti: “Seçim sürecine yönelik bir operasyon gibi duruyor. Bu nedenle söylem, operasyonun kendisinden daha fazla önem taşıyacağa benziyor.”

operasyon-restlesmesi-542409-1.