Suriye için operasyon sinyali veren iktidara Rusya ve ABD yeşil ışık yakmadı. Aynı söylemi sürdüren iktidarın tavrını uzmanlar yorumladı. Prof. Dr. Ahmet Kasım Han operasyon söyleminin seçim malzemesi olarak kullanıldığını, Hüsnü Mahalli ise harekât düzenlenemeyeceğini aktardı.

Operasyon sinyali seçim malzemesi

Zilan AKAY

Son günlerde saldırıların arttığı Fırat Kalkanı harekât Bölgesi ve İdlib’le ilgili iktidarın verdiği mesajlar ABD ve Rusya tarafından olumsuz karşılandı. Özellikle Tel Rıfat’a yönelik operasyon sinyali veren iktidarı bu bölgedeki iki büyük gücün onaylamaması soru işaretlerine neden oldu. Önce Erdoğan, daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar operasyon açıklaması yaptı. Ancak özellikle ABD’den gelen olumsuz mesajın ardından bu kez iktidar kanadı Kremlin veya Washington’dan destek görmeseler de harekete geçeceklerinin mesajını verdi. Erdoğan önceki gün “ABD’nin desteklediği güçlere karşı mücadelemizi vereceğiz” diye konuştu.

GERÇEKÇİ POLİTİKALAR MESELE KADAR HAYATİ

Ankara’nın operasyon sinyalini uzmanlar BirGün gazetesine değerlendirdi.

Böyle bir operasyonunun gerçekleşemeyeceğini söyleyen Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, “Türkiye’nin Suriye’de atacağı adım hedef gözeterek, askeri müdahale için belirlenecek noktaları vurmak olacaktır tahmin ederim. Bunun ötesinde kapsamlı bir harekât olacağını düşünmüyorum. Uluslararası konjonktür, Suriye sahasının bugünkü yapısı ve Türkiye’nin tarafı olduğu küresel siyasi jeopolitik dengeler şu anda buna müsait görünmüyor” dedi. Türkiye’de bu operasyonların sıklıkla dile getirilmesinin üç nedenden kaynaklandığını aktaran Han, şunları kaydetti: “Birincisi, iktidar blokunun Suriye’deki durumun kamuoyunun gündeminde kalmasını arzu etmesidir. Bu anlaşılmaz bir durum değildir. Çünkü bu Türkiye için gerçekten kritik bir meseledir. Ama meselenin doğru ve gerçekçi politikalarla yönetiliyor olması da aynı nispette hayatidir. İkincisi, söz konusu farkındalık üzerinden Türkiye’nin dış ve güvenlik politikasının yönetimine, bu noktada iktidarın başarılı olduğuna, iktidar blokunun kimlik ve hassasiyetlerine dair bir algı oluşturulmak isteniyor. Bu da süreklilik arz eden bir seçim ortamı olarak şekillenmekte olan siyasette, seçmenin iktidar bloku etrafında konsolidasyonunun sağlanması açısından iktidar için manalı ve kullanışlıdır.”

operasyon-sinyali-secim-malzemesi-933081-1.
Prof. Dr. Ahmet Kasım Han

Son olarak iktidar blokunda kendi iç dengeleri bakımından yapılan bu söylemlerin önem taşıdığına dikkat çeken Han, şu ifadeleri kullandı: “MHP ve AKP’nin kendi aralarındaki iç dengelerin sürdürülebilirliği açısından da okunabilir bir durum. Başta kendi seçmenleri olmak üzere genel kamuoyuna da iktidar blokunun tutum, konum ve kimliğinin söylemsel, siyasi ve pratik anlatım sahaları arasında en önemlilerinden bir tanesi Suriye meselesidir. Bu bağlamda iktidarın paydaşları arasındaki ilişkilerin ‘ilkesel’ niteliğinin teyidi ve pratik ‘sürdürülebilirliğin’ sağlanması önemli araçlarından bir tanesidir.”

Türkiye’nin iç siyasi dengesi açısından Suriye meselesinin önemli olduğunu vurgulayan Han, şunları aktardı: “Suriye’de aktif, tavizsiz bir siyaset izlendiğinin görsel kanıtı Suriye’de sürdürülen harekâtlar veya bunlara ilişkin kuvvetli söylemlerdir. Neticede iktidar bloku önce kendi seçmenlerine, sonra da genel kamuoyuna iktidar blokunun sebebi mevcudiyetinin anlatılmasının bir yolu iktidarın Suriye’de ‘tavizsiz’, ‘üçüncü taraflara meydan okuyan’, ‘Suriye’nin geleceğinin şekillenmesinde belirleyici’, ‘küresel siyasette merkezi konumda’ bir rol oynamayı becerdiğinin kanıtlanması. Bunun bir kanıtlanma alanı Suriye siyaseti…”

ONAY ALINMADAN OPERASYON ZOR

ABD ve Rusya’dan onay almadan bir operasyon yapılmasının mümkün olmadığını belirten Gazeteci Hüsnü Mahalli ise, “24 Ağustos 2016’dan bu yana gerçekleşen bütün operasyonlarda olduğu gibi Türkiye, Rusya’nın onay vermediği hiçbir operasyona kalkışmadı. Daha sonra Ocak 2018 ve en son Fırat’ın doğusunda Ekim 2019’da ABD ya da Rusya’dan onay alınmadan operasyon gerçekleştirmedi. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi başına bir operasyon yapması zor bir ihtimaldir.”

operasyon-sinyali-secim-malzemesi-933082-1.
Gazeteci Hüsnü Mahalli

Türkiye’nin operasyon düzenleyeceğini söylediği bölgede Rusya’dan onay alamayacağını aktaran Mahalli, şöyle konuştu: “Onay alamayacaktır çünkü yeni operasyon için şu anda Rusya’nın ve Suriye ordusunun bulunduğu bir bölgeden bahsediyorlar. Bunu da bir tarafa bırakalım. Hem Cumhurbaşkanı hem de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun söylemlerine bakıldığında herkesle savaşmak gerektiği sonucu çıkıyor. Türkiye’nin bölgede bulunan bütün gruplar ve güçler ile savaşması da hem mümkün değil hem de mantıklı değil.”

***

TSK konvoyuna yine saldırı

Suriye’de gerilimin sürdüğü İdlib vilayetinin güneyinde, TSK konvoyuna saldırı gerçekleştirildi. TSK’ye ait zırhlı araçların bulunduğu konvoya el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunuldu. Bölgedeki İslamcı örgütler tarafından yapıldığı belirtilen saldırıdan TSK’ye ait personellerden yaralanan olmazken, zırhlı aracın zarar gördüğü kaydedildi. Son günlerde TSK’nin egemen olduğu bölgelerde hem İslamcı unsurlar hem de SDG tarafından saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırılarda birçok asker yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştı.